Anul acesta, Ziua Internaţională a Familiei coincide cu Duminica Familiei Creștine în Biserica Ortodoxă Română

Ziua Internaţională a Familiei este marcată anual în lume în data de 15 mai, iar Biserica Ortodoxă Română sărbătorește, în duminica cea mai apropiată de această dată, o zi națională a familiei: Duminica Familiei Creștine. Anul acesta, ea se suprapune cu Ziua Internațională a Familiei, deoarece data de 15 mai cade duminică.

Într-un mesaj referitor la această zi, Părintele Patriarh Daniel spunea că familia creștină română este ocrotită de Sfântul Apostol Andronic și de soția sa, Iunia, pomeniți în ziua de 17 mai.

În alt mesaj, prilejuit de Duminica Părinților și Copiilor, Preafericirea Sa spunea că „familia creştină este chemată să fie o icoană a iubirii lui Dumnezeu în lume”.

Învățătura Bisericii cu privire la familie se concentrează pe importanța spirituală a acestei instituții și pe explicarea rolului ei în societate și în istoria mântuirii.

„Familia este icoană și arvună a iubirii Preasfintei Treimi, întrucât în ea omul trăiește taina filiației, fraternității și paternității, respectiv bucuria de a fi copil (fiu sau fiică), frate (sau soră) și părinte (tată sau mamă)”, transmitea Sfântul Sinod în Anul omagial al Sf. Botez și al Sf. Cununii.

„De la familia conjugală sfințită (creștină) copilul învață ce este familia spirituală sfințitoare, adică Biserica, ai cărei membri sunt numiți fii și fiice, frați și surori, părinți și maici duhovnicești în Hristos Domnul.”

În ceea ce privește Ziua Internațională a Familiei, aceasta a fost instituită în 1993 printr-o rezoluție a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Anul acesta, tema Zilei Internaționale a Familiei este cea a migrării familiilor spre marile orașe și nevoia de a adapta metropolele spre a le face prietenoase pentru locuirea familiilor și creșterea copiilor. În multe țări aceasta se reduce la nevoia de bază de a le asigura familiilor un acoperiș deasupra capului, informează ONU.

În România, preocupările pentru viața de familie apar periodic pe agenda publică. Sfântul Sinodul al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit în 2009 ca prima duminică din luna iunie să fie desemnată Duminica Părinților și Copiilor, iar în 2016, Parlamentul Copiilor a obținut de la Parlamentul României transformarea Zilei Copilului în zi liberă națională. Astfel, aceasta a devenit o zi în care părinții pot petrece mai mult timp cu copiii.

Foto credit: Freepik.com

Anul acesta, Ziua Internaţională a Familiei coincide cu Duminica Familiei Creștine în Biserica Ortodoxă Română