Slujire arhierească și binecuvântare de lucrări în Parohia Zădăreni

Sfinții împărați Constantin și mama sa, Elena sunt considerați „întocmai cu Apostolii” și adevărați protectori ai creștinătății, în vremuri în care creștinismul se confrunta cu persecuțiile.

Sfântul împărat Constantin este cel care a dat un decret în anul 313, prin care religia creștină devenea „religie tolerată” și nu mai era persecutată.

Pe de altă parte, Sfânta împărăteasă Elena descoperă Sfânta Cruce și o așează la loc de cinste, apoi zidește cea mai importantă biserică creștină, cea a Sfântului Mormânt.

Raspunzând părintelui Higioșan Sorin-Adrian, parohul bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Zădăreni, Protopopiatul Arad, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a slujit Sfânta și dumnezeiasca liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.

La momentul rânduit, Chiriarhul a rostit un frumos și rodnic cuvânt de învățătură prin care a evocat rolul sfinților împărați Constantin și Elena în cultul creștin, apoi a arătat câteva aspecte din viața Bisericii primare, în special din perioada primului Sinod Ecumenic de la Niceea (325), subliniind termenul de „ecumenic” care arată în cadrul sobornicității și ideea de comuniune euharistică și de credință prin combaterea ereziei lui Arie.

Un alt aspect important al slujbei a fost și acela al binecuvântării lucrărilor de reînnoire (refacerea treptelor, a gardului bisericii și a sistemului de încălzire) și a anexelor parohiale care s-au construit (lumânărar, sală de agape pentru parastase și pomeni, cameră tehnică).

Pentru meritul deosebit și activitatea parohială bogată, Părintele paroh Sorin Higioșan a fost distins cu rangul de iconom stavrofor.

La finalul Sfintei liturghii, părintele paroh a adresat Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop un cuvânt de mulțumire, dăruindu-i o frumoasă icoană cu Sfintii Împărați.

Arhid. Claudiu Condurache