Praznicul Înălțării Domnului a fost o zi a bucuriei în Parohia Aradul Nou, a comuniunii între copii și adulți, între trecut și viitor, între Biserică și Școală.
După săvârșirea slujbelor rânduite în această aleasă zi, a Utreniei și a Sfintei Liturghii, la care au participat activ și cu multă atenție și foarte mulți elevi de clasa a doua și copii de grădiniță din cadrul Liceului Adam Muller Guttenbrun dar și elevi de la Școala Sf. Ierarh Nicolae din parohie, s-a săvârșit slujba de Parastas pentru eroi neamului românesc.
La Sfânta Liturghie copiii au spus rugăciuni și au participat activ și în cuvântul de învățătură despre sărbătoarea zilei. Înălțarea lui Hristos întru slavă și șederea Sa de-a dreapta Tatălui este chipul deplinei îndumnezeiri a umanității Lui. Deși vorbim despre o despărțire de Mântuitorul, ucenicii se întorc cu bucurie în Ierusalim și rămân mereu în comuniune. Prin toate actele Sale, întrupare, moarte, Înviere, El a îndumnezeit treptat firea omenească pe care a asumat-o, dar prin Înalțare a transfigurat-o pe deplin. Datorită transfigurării supreme a trupului Său, Hristos poate deveni interior celor care cred în El. Înălțarea Domnului nu înseamnă retragerea Sa din creație, pentru că El continuă să fie prezent și lucrător prin Sfântul Duh. Înălțarea cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veșnicie, căci Fiul nu Se înfățișează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci și ca Om. El șade pe tronul dumnezeiesc al slavei, dar și locuiește în inima celor ce-L iubesc. Așa putem întelege paradoxul: Hristos este înălțat și în drum spre înălțare cu fiecare dintre noi.
La final, toți credincioșii împreună cu elevii prezenți, au ieșit în curtea bisericii lângă troița eroilor, pentru slujba de parastas pentru eroii români cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului, slujbă în care au fost pomeniți și răposați ai unor enoriași prezenți la biserică. După slujbă s-a adus o cinste deosebită acestor eroi pomeniți într-un scurt cuvânt de învățătură.
Elevii au fost aduși la biserică cu prilejul sărbătorii de educatorii și învățătorii lor credincioși: D-l prof. înv. primar Lucian Trif, D-na prof. înv. primar Linda Pribac, D-na învățătoare Anamaria Șerb și Prof. înv. Preșcolar Andrada Rangheț.
Ziua Eroilor este o sarbatoare Nationala Bisericeasca. In anul 1995 a fost adoptata Legea nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor, iar prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi se realizeaza o mai ampla cuprindere a tuturor manifestarilor si preocuparilor specifice promovarii cultului eroilor la romani. Articolul 39 al acestei legi prevede, asa cum era si firesc, sarbatorirea Zilei Eroilor cu prilejul Zilei Inaltarii Domnului Iisus Hristos.
Eroii religiei sunt martirii, iar martirii neamului sunt eroii; de care în Joia Inaltarii Domnului ne aducem aminte cu multa recunostinta in mod deosebit, solemn, praznical si ne rugam lui Dumnezeu pentru ei, ca pentru cei mai mari binefacatori ai nostri; Evanghelia de la Ioan (15, 15) gasim cuvintele Domnului Iisus: „Mai mare dragoste decat aceasta, ca sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai, nimeni nu are”.
Eroii, prin devotamentul si jertfa lor, s-au inaltat pe treapta cea mai de sus a binefaceri pentru neam si pentru tara, dar si pentru credinta si Biserica strabuna, maica noastra – „Ortodoxia” -, care era si ea primejduita.
Glorie lor, tuturor eroilor, si vesnica pomenire si recunostinta! Impreuna si scumpilor nostri martiri de la Revoluția din 1989 -, care s-au jertfit pentru libertatea si demnitatea neamului nostru romanesc. Pe langa rugaciuni, serbari cu imnuri si ridicari de monumente, sa le aratam recunostinta mai ales pastrand ce ne-au lasat mai scump: credinta dreapta si tara intreaga; si sa fim gata a ne ridica si noi la înaltimea eroismului si jertfei lor, daca vreodata nevoia o va mai cere.
Asociația Ortodoxă Sf. Mare M. Gheorghe Aradul Nou