Praznicul Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite de arădeni

Înălțarea Domnului sau Ispasul, cum mai este numit în popor, este un praznic împărătesc foarte important din calendarul creștin-ortodox și se sărbătorește la 40 de zile după Sfintele Paști.

Este un praznic al bucuriei și al comuniunii. Totodată, constituie evenimentul când activitatea mântuitoare a lui Hristos s-a desăvârșit și a făgăduit că va trimite Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, care va da puterea învățătoarească a Bisericii și este în strânsă corelație cu întemeierea ei, în ziua Cincizecimii, care va urma.

În această zi deosebită, în care, potrivit unei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (din 1920, actualizată în 1999 și 2002, dar și prin hotărârea Parlamentului României – legea 379/2003) se săvârșesc pomeniri și parastase pentru cei căzuți în decursul istoriei neamului românesc pentru păstrarea credinței și apărarea țării.

Astfel, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, înconjurat de soborul preoților și a diaconilor catedralei.

În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură prin care a făcut referire la Praznicul Înălțării Domnului, sărbătorit astăzi și a amintit de un cuvânt al Sfântului Ioan Gură de Aur care spunea că „neamul omenesc iarăși s-a împăcat cu Dumnezeu (…) căci cine ar fi nădăjduit că Dumnezeu iarăși se va împăca cu oamenii? Nu pentru că Stăpânul este aspru, ci pentru că robul era nemulțumit…” (cf. Cuvânt la Înălţarea Domnului, din „Predici la duminici şi sărbători” Sf. Ioan Hrisostom), apoi a tâlcuit înțelesul profund al pericopei evanghelice de astăzi (cf. Luca 24, 36-53). De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a mai amintit de jertfelnicia înaintașilor noștri, a acelora care și-au dat viața pentru propășirea credinței, a apărării pământului strămoșesc de-a lungul istoriei.

Înainte de finalul Sfintei Liturghii, s-a săvârșit un Parastas pentru eroii-martiri ai neamului românesc, după rânduiala statornicită de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și amintite mai sus.

La ceasul amiezii, Chiriarhul arădean a fost prezent în mai multe locuri din Municipiul Arad (Monumentul din fața Primăriei Arad, Parcul „Mihai Eminescu”, Cimitirul „Pomenirea”) și la Monumentul de la Păuliș, unde, alături de mai mulți preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale, a săvârșit slujbe de pomenire pentru eroi, ostași și luptători români din toate locurile și timpurile.

Armata română este, alături de Biserică, una dintre cele mai importante instituții ale statului român și unul dintre pilonii care, de-a lungul istoriei, a apărat pământul strămoșesc și și-a adus contribuția la istoria națiunii române.

Arhid. Claudiu Condurache