IPS Timotei a slujit la Penitenciarul Arad: Sfinții Apostoli Petru și Pavel ocrotitorii spirituali ai sistemul penitenciar românesc

Înaltpreasfințitul Timotei a oficiat Sfânta Liturghie la Penitenciarul Arad miercuri, în ziua sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Sfinții sunt ocrotitorii sistemului penitenciar românesc, iar ziua de 29 iunie, când sunt pomeniți, a fost instituită în 2004 drept Ziua personalului din sistemul administrației penitenciare.

Ierarhul a slujit în biserica cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, împreună cu Arhid. Claudiu Ștefan, alături de  preotul capelan Vlad Oneț. La slujbă au participat personalul angajat şi persoane private de libertate custodiate în Penitenciarul Arad. De asemenea, ierarhul a oficiat la finalul Sfintei Liturghii și o slujbă de pomenire pentru toți lucrătorii de poliție penitenciară ai Penitenciarului Arad, trecuți la cele veșnice.

În predica rostită, având ca temei citirile biblice ale sărbătorii, ÎPS Timotei a subliniat vrednicia pilduitoare a tuturor Sfinților Apostoli prăznuiți în aceste zile, în frunte având pe corifeii lor ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, pentru afirmarea caracterului religios moral al credincioșilor, contribuind astfel și prin Biserică la formarea de personalități folositoare sieși, respectiv societății, în context luând în considerare locul instituțiilor educative.

Preotul capelan Vlad Oneț a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Directorul Penitenciarului, comisar de penitenciare Elvis Ionuț Dobrescu a mulțumit Chiriarhului pentru purtarea de grijă și pentru faptul că acesta este prezent în activitatea Penitenciarului Arad, find mereu alături de cei aflați în suferință.

Capela din Penitenciarul Arad, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a fost sfințită la data de 6 decembrie 2002, de către  ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, anul acesta împlinindu-se 20 de ani de când persoanele private de libertate au posibilitatea să participe la sfintele slujbe într-un spațiu sacru, destinat activităților moral-religioase. În prezent, sfântul lăcaș este loc de rugăciune şi reculegere pentru cei din detenţie. Aceștia participă la slujbele religioase, dar și la discuții și programe catehetice.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt ocrotitorii sistemului penitenciar din România

Patriarhia Română și Ministerul Justiției au încheiat protocoale privind desfășurarea asistenței religioase în sistemul penitenciar românesc, în anul 1993 (art. 15) și în anul 1997 (art. 10), conform cărora Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost declarați ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Totodată, prin Legea 293, articolul 77, din 28 iunie 2004, privind Statutul funcționarilor publici din Administrația Națională a Penitenciarelor, se arată că „ziua de 29 iunie se proclamă ca zi a personalului din sistemul administrației penitenciare”, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În unitățile penitenciare din țara noastră au fost înființate biserici, capele și paraclise, unde există câte un preot ortodox care, pe lângă slujirea liturgică, se ocupă și de acordarea serviciilor de asistență religioasă și consiliere spirituală deținuților care solicită acest lucru.

Comisar de poliţie penitenciară Elvis DOBRESCU

Director Penitenciarul Arad

Comisar de poliţie penitenciară Ionel IOVESCU

Purtător de cuvânt Penitenciarul Arad

Foto: arhiva Arhiepiscopia Aradului