Liturghie arhierească și binecuvântări de lucrări în Parohia Ortodoxă Craiva

În Duminica după Înălțarea Domnului la Cer, o duminică ce la primele ceasuri ale dimineții se părea mohorâtă și o ceață ce nu se lăsa dusă de pe văzduhul pământului, totuși când clopotele vesteau sosirea ierarhului parcă cerul se înseninase.

Urma să aibe loc o mare sărbătoare a comunității ortodoxe din Craiva, vizita și săvârșirea Liturghiei de către arhiereu, lucru ce nu s-a mai întâmplat de peste trei decenii.

Credincioșii, de la mic la mare îmbrăcați în straie populare autentice zonei, un sobor de preoți înveșmântați ca niște îngeri în frunte cu protopopul locului așteptau să-l întâmpine pe Înaltpreasfinția Sa dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului.

Programul liturgic a început cu sfințirea lăcașului de cult pe exterior urmat de binecuvântarea și sfințirea Catapetesmei, a Iconostasului din biserică și continuându-se cu săvârșirea Sfintei Liturghii.

Din soborul prezidat de Înaltpreasfinția Sa Dr. Timotei Seviciu  au făcut parte părintele protopop Adrian Zaha, protosingel Emanuel Cucu de la Mănăstirea Feredu, preot Ioan Rada de la Parohia Ortodoxă Sălăjeni, preot Răzvan Chivulescu parohul comunității Ortodoxe din Craiva și părintele arhidiacon Claudiu Condurache, iar răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Vocal Sfântul Ioan Hrisostom condus de domnul prof. Dr. Krizner Paul.

O stare de beatitudine plutea parcă peste tot lăcașul de cult și frumusețea portului popular te ducea, parcă în lumea satului de odinioară, când fiecare creștin venea cu ce avea mai de preț la biserică și anume cu sufletul curat.

La momentul rânduit, Înaltpreasfinția Sa a rostit cuvântul de învățătură cu titlul ,,Rugăciunea Arhierească a Mântuitorului”, rostită în pragul Pătimirilor Sale la Cina cea de Taină, constituid pericopa evanghelică (Ioan 17), referindu-se la împlinirea misiunii Fiului lui Dumnezeu Întrupat, continuată de ucenicii Săi spre urmarea de toți credincioșii în Biserica Sa. Apostolul zilei (Fp. Ap. 20) redă un moment asemănător, anume, din misiunea Sf. Ap. Pavel, despărțirea de ucenicii Săi, care trebuie să o continue. Pericopele biblice sunt îndemn de urmare la rugăciune ca înălțare a minții cu simțămintele inimii și tăria voinței cășăuzită de dreapta credință mărturisită de Sinoadele Ecumenice, dintre care cel dintâi se sărbătorește în această duminică a 7-a după Paști ca pregătire a sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh spre primirea darurilor cerești.

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc slujba de ridicare la rangul de iconom a părintelui paroh Răzvan Chivulescu pentru buna chivernisire a bunurilor parohiale și pentru toată munca depusă în activitatea sa pastoral misionară de la instalarea sa ca preot paroh în Craiva. Vizibil emoționat, îngenunchind în fața ierarhului, este ridicat în rang cel ce a știut să se smerească, părintele Răzvan, om tânăr și energic, cu elan și tact pastoral, blând și parcă profund emoționat primește din mâna ierarhului distincțiile ce se cuvin acestui rang de preot iconom. Vrednic este, răsună întreaga biserică, glasuri ce parcă urcă spre Cer ca o confirmare la exclamația ierarhului.

La finalul acestor minunate lucrări harice părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, pentru binecuvântarea pe care a prilejuit-o prin poposirea în parohia Craiva și pentru înălțătoarea și Dumnezeiasca Liturghie oficiată. „Vă mulțumim Înaltpreasfinția Voastră, pentru că ați venit în mijlocul nostru , unde mai bine de 30 de ani nu a existat o vizită canonică și iată azi, în această zi de duminică frumoasă v-ați scarificat din prețiosul timp pentru a fi în comuniune cu noi” a conchis părintele paroh .

E trecut de miezul zilei, soarele parcă strălucea pe chipul blând al ierarhului care a făcut și o vizită la casa parohială pentru a vedea eforturile de peste ani ale părintelui paroh, iar cu un zâmbet cald la o vârstă onorabilă înainte de plecare își mai întoarce încă odată privirea spre credincioși și cu un zâmbet părintesc îi binecuvintează privind apoi spre înaltul Sfintei Cruci de pe Cupola bisericii.

Arhid. Claudiu Condurache