Revederea promoției 2002 la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a avut loc vineri, 17 iunie 2022, evenimentul festiv al revederii, la 20 de ani de la absolvire, a promoției 2002, Teologie Pastorală și Litere, a acestei instituții arădene de învățământ teologic.

Programul zilei a debutat prin slujba de Te-Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, dimpreună cu un sobor de preoți format din absolvenți, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, în Paraclisul din curtea facultății. La acest eveniment au luat parte Părintele Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății, foști profesori precum și absolvenții și absolventele promoției 2002, veniți din toată țara dar și din diaspora.

În continuare, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru toți profesorii, studenții și ostenitorii acestei facultăți, trecuți la Domnul. Între aceștia a fost pomenit profesorul de Muzică bisericească, Mircea-Remus Buta, trecut recent la viața veșnică.

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, după ce le-a urat bun venit absolvenților, a făcut o prezentare a lucrărilor aflate în plină derulare la ansamblul facultății, la paraclis și la clădirea în care își desfășoară activitatea cele două instituții de învățământ teologic arădean, seminarul și facultatea.

Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, fost profesor de Istoria Bisericească Universală al acestei promoții, le-a vorbit absolvenților despre însemnătatea istorică și culturală a învățământului teologic de la Arad, mai ales acum la sărbătorirea Bicentenarului, dorindu-le ca să fie pe mai departe mărturisitori ai lui Hristos acolo unde-și desfășoară fiecare activitatea. Părintele Protos. Lect. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, în calitate de absolvent al acestei promoții, în numele tuturor colegilor și colegelor, le-a mulțumit Ierarhilor arădeni pentru participarea la acest eveniment de suflet din viața promoției 2002, precum și tuturor profesorilor care s-au ocupat de formarea lor duhovnicească și intelectuală.

Întâlnirea a continuat în Aula Magna a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, cu un cuvânt de întâmpinare rostit de Părintele Decan Cristinel Ioja, care le-a vorbit despre evenimentele academice organizate în acest an Bicentenar precum și despre noile proiecte ale prestigioasei instituții de învățământ teologic din Arad. După aceasta, a urmat cursul festiv unde Părintele Prof. Constantin Rus a dat citire catalogului. Absolvenţii au evocat momente frumoase din acești ani de formare intelectuală și spirituală la Arad, prezentându-și fiecare realizările pe plan familial şi profesional din cei 20 de ani de la absolvire.

În încheiere, un cuvânt duhovnicesc și părintesc a fost rostit de Părintele Nicandru Cuțaru, fost duhovnic al facultății.

Evenimentul s-a încheiat cu imnul Gaudeamus igitur.

Protos. Lect. Dr. Nicolae Tang

Foto credit: Ionel Bănățeanu