Cinstirea Icoanei „Prodromița” în Parohia Aluniș

Luni, 11 iulie și marți 12 iulie au reprezentat zile de aleasă bucurie pentru credincioșii parohiei Aluniș și pentru cei care au poposit la Aluniș, cu ocazia sărbătoririi Icoanei Maicii Domnului Prodromița.

Începând cu anul 2019, în biserica parohială se află o copie a Icoanei Prodromița de la Sfântul Munte Athos. Văzând evlavia și dragostea credincioșilor față de Maica Domnului, preotul paroh alături de credincioși s-au străduit și răsplata cerească a venit astfel încât comunitatea a primit în decembrie 2019 o copie a Icoanei Prodromița,  fiind adusă chiar de la Schitul românesc Prodromu din Muntele Athos.

Anul acesta, la fel ca și în anii precedenți întreaga comunitate parohială a adus prinos de cinstire, de mulțumire și de preamărire Maicii Domnului pentru ocrotirea și binecuvântările care s-au revărsat prin Icoana Sa. Astfel, luni seara a avut loc slujba de priveghere în  rândul preoților slujitori fiind Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, de la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, Pr. Petru Ursulescu de la Parohia Arad- Micălaca Nouă Pasaj,  Pr. Radu Kosner de la parohia Pecica 1, Pr. Radu Constantinescu de la Biserica „Izvorul Tamăduirii” din incinta Spitalului Orășenesc Ineu și preotul paroh Ilota Sorin Ioan. Slujbele a fost înfrumusețate de cântarea psaltică, în interpretarea Grupului Psaltic „Sf Ioan Damaschinul”, condus de Pr. Gabriel Streulea. Cântarea lină și frumusețea stihirilor ne-au purtat cu inima în minunatul katolicon al Prodromului, acolo unde, acum mai bine de 150 de ani, rugăciunile monahilor erau înălțate spre Împărăteasa Cerurilor prin cânt de marele Protopsalt Nectarie, supranumit privighetoarea Muntelui Athos.

La finalul Vecerniei cu Litie s-a oficiat o procesiune cu Icoana Prodromița în jurul lăcașului de cult, la fiecare oprire citindu-se Rugăciuni la vreme de secetă. A urmat slujba Utreniei, la finalul căreia părintele paroh a ținut un cuvânt de învățătură referitor la cinstirea Maicii Domnului și a Icoanei Sale în cultul ortodox, prezentând, de asemenea și câteva momente din viața comunității sau a unor credincioși în care s-a văzut purtarea de grijă minunată a Maicii Preacurate.

A doua zi, în însăși ziua de praznic, Sf. Liturghie a fost oficiată de preotul paroh și de Pr. Petru Ursulescu, care a ținut un cuvânt de învățătură și de întărire în evlavie și credință. La final, întreaga obște prezentă a participat la agapă frățească mulțumind Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pentru bucuria trăită.

Pr. paroh Ilota Sorin Ioan