Prezentare la Parlamentul European: Ajutorul umanitar oferit de Patriarhia Română în contextul războiului din Ucraina

Părintele Ciprian Ioniță, consilier patriarhal și coordonatorul activității social-filantropice din Patriarhia Română, a participat miercuri, la Parlamentul European, la un seminar dedicat răspunsului umanitar în contextul războiului din Ucraina. Participanții au reprezentat diverse comunități religioase din Uniunea Europeană (UE).

În deschidere a vorbit Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European. Dialogul a fost moderat de Othmar Karas, Prim-vicepreședintele Parlamentului European.

Au mai participat Monseniorul Robert J. Vitillo, Secretar General al Comisiei Catolice Internaționale pentru Migrație, Episcopul Peter Mihoč din Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană a Slovaciei, Imam Yahya Pallavicini, Coordonatorul Consiliului Liderilor Musulmani Europeni (EULEMA) și Rabbi Michael Schudrich, Rabinul Șef al Poloniei.

Părintele Ciprian Ioniță a prezentat mobilizarea și eforturile de sprijin ale Bisericii Ortodoxe Române pentru a veni în sprijinul refugiaților ucraineni și al ucrainenilor rămași la ei în țară și afectați de lipsuri și de război.

Până la începutul lunii iulie, eparhiile Bisericii Ortodoxe Române și Federația Filantropia a Patriarhiei Române au oferit sprijin în valoare de aproximativ 7,6 milioane de euro persoanelor afectate de conflictul din Ucraina, a transmis în cadrul seminarului Părintele Ciprian Ioniță, care este și președintele Federației Filantropia.

Peste trei milioane de euro au fost oferiți sub formă de hrană, produse alimentare și de necesitate. Au fost oferite aproape 9.000 de locuri de cazare – peste două treimi din ele cu masă inclusă – care au deservit mai multe serii de refugiați. Alte servicii oferite au fost cele de traducere, medicale, de consiliere și orientare, dar și de transport.

Peste 300.000 de euro au fost donațiile în bani și produse din partea Federației Filantropia, care a sprijinit eforturile umanitare din Republica Moldova. Federația Filantropia a mai sprijinit cu 60.000 de euro crearea la Bălți, în Republica Moldova, a unui centru multifuncțional comunitar destinat copiilor și familiilor – inclusiv de refugiați.

„În funcție de evoluția conflictului, dar și de ponderea și tipologia persoanelor refugiate care vor rămâne pentru o perioadă mai mare de timp în România, se estimează diversificarea sprijinului. De exemplu, prin campanii de donare de sânge pentru răniții din război, servicii educaționale pentru copii și altele asemenea”, a transmis Părintele Ciprian Ioniță.

Seminarul intitulat „Article 17 dialogue on the humanitarian response to the war in Ukraine” a fost organizat pe baza Articolului 17 din Tratatul de Funcționare a UE, care prevede dialogul cu bisericile și asociațiile religioase.

Foto credit: Parlamentul European

https://basilica.ro/prezentare-la-parlamentul-european-ajutorul-umanitar-oferit-de-patriarhia-romana-in-contextul-razboiului-din-ucraina/