Cerc misionar în parohia Mădrigeşti

În data de 28.08.2022, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr.3 Gurahonţ, coordonat de către preotul Moţ Aurelian Iulian, s-au întrunit la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia  Mădrigeşti, protopopiatul Sebiş.

În cadrul acestei întâlniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului, la care au participat credincioşi din parohia Mădrigești şi parohiile învecinate.

Din sobor au făcut parte: pr. Moț Iulian coordonatorul cercului, pr.Groza Ștefan de la parohia Dieci, pr. Rus Cătălin de la parohia Sebiș II,  pr.Lușca Ciprian de la parohia Zimbru, pr. Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr.Bej Florin de la parohia Crocna, pr. Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr.Curechean Alin de la parohia Cil, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr. Dărăștean Mădălin de la parohia Tălagiu, pr. Horga Marius de la parohia Pleșcuța, pr. Marius Leucuța de la parohia Agrișu Mare, pr. Zadic Andrei de la parohia Brusturi și pr. Dan Gîrjoabă de la parohia Sânmihaiu din Timișoara.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, preotul Pasc Darius de la parohia Bonțești a susținut următoarele teme:

  1. Rugăciunea minţii şi a inimii în Filocalie– vorbirea omului cu Dumnezeu, hrană, curăţire şi sfinţire a minţii şi a inimii;
  2. Semne văzute însoţitoare ale rugăciunii: închinarea cu semnul Sfintei Cruci, îngenunchierea, metanii mici şi metanii mari;

În cuvântul său părintele Darius spunea că:  Nu este altă armă mai puternică în cer şi pe pământ, decât chemarea cea sfântă a Domnului nostru Iisus Hristos. Când zicem: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu”, prin aceste cuvinte mărturisim toate tainele credinţei noastre, căci după cum spun unii dintre sfinţii părinţi, aceste cuvinte cuprind în ele Evanghelia pe scurt.

Pentru asta, rugăciunea lui Iisus se mai cheamă şi rugăciunea minţii. Iar când rostim şi celelalte cuvinte din Rugăciunea lui Iisus, adică „Miluieşte-mă pe mine păcătosul!”, atunci noi mărturisim nevrednicia şi josnicia noastră cerând de la Domnul milă, căci dacă avem mila Lui, atunci toate cele bune le avem.

Făcând semnul Sfintei Cruci, mărturisim credința în Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel răstignit pe Cruce, și credința într-un Dumnezeu în trei ipostasuri.

Într-adevar, când facem semnul Sfintei Cruci, rostind numele celor trei ipostase: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, mărturisim un singur Dumnezeu în trei fețe dumnezeiești; iar semnul Crucii ne aduce aminte că Fiul lui Dumnezeu, făcut om, ne-a mântuit răstignindu-Se pe Cruce. Așadar, semnul Sfântei Cruci este oarecum o învățătură pe scurt a credinței creștine.

După susţinerea temelor au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Zbîrcea Teodor-George a mulţumit preoţilor si credincioşilor pentru participare.

Pr. Moţ Aurelian Iulian