IPS Părinte Timotei a participat la pomenirea de vară a Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul, ocrotitorul  Paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad

În ziua de 13 august este prăznuită aducerea moaștelor Sfântului Maxim Mărturisitorul, ocrotitorul Paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad. Ziua aceasta este așadar socotită ca zi a hramului de vară acestui Paraclis.

Şi în anul acesta, Sfântul Maxim Mărturisitorul a fost cinstit cu o rânduială deosebită, aşa cum de altfel se cuvine să fie cinstit ocrotitorul unui locaş sfânt de închinare şi rugăciune.

Astfel, în seara de ajun a Prăznuirii Aducerii moaștelor Sf. Maxim, a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie, urmată de Utrenia Sfântului. La slujba Priveghere a participat Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului care a fost întâmpinat în curtea aşezământului teologic de către soborul părinţilor profesori slujitori la acest Paraclis. La sfârșitul Vecerniei cu Litie, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei le-a vorbit celor prezenți la slujbă, despre teologia Sfântului Maxim Mărturisitorul, subliniind actualitatea gândirii sale teologice pentru noi și importanța teologiei dezvoltate de el pentru păstrarea unității Bisericii. În mod deosebit, Înaltpreasfinția Sa a accentuat învățătura Sfântului Maxim privitoare la cele două voințe și două lucrări în persoana divino-umană a Mântuitorului Hristos, arătând că fiecare dintre noi trebuie să punem în acord voința noastră cu voia lui Dumnezeu, pentru a lucra cele ce sunt de folos mântuirii noastre.

Părintele Lect. Univ. Dr. Ștefan Negreanu i-a mulțumit Întâistătătorului Eparhiei pentru faptul că a dat curs invitației de a participa la prăznuirea sfântului ocrotitor al Paraclisului, rugându-l să-i poarte în rugăciunile Înaltpreasfinției Sale pe toți slujitorii, studenții și credincioșii care vin pentru a se ruga la sfintele slujbe în acest Sfânt Locaș. Preacucernicia sa a subliniat de asemenea importanța ascultării episcopului în Biserică pentru că „în Biserică nimic nu se poate împlini fără episcop”, potrivit învățăturii Sf. Ignatie Teoforul. A urmat săvârșirea slujbei Utreniei.

În dimineața zilei prăznuirii Aducerii moaștelor Sfântului Maxim Mărturisitorul a fost săvârșit Acatistul Sfântului, urmat de Sfânta Liturghie, la care au slujit părinții profesori slujitori ai Paraclisului, alți părinți, doctoranzi și absolveniți ai acestei instituții de învățământ teologic precum și doi diaconi. Cuvântul de învățătură a fost rostit la momentul potrivit al Dumnezeieștii Liturghii de către Părintele Lect. Dr. Ștefan Negreanu.

Înaintea otpustului Dumnezeieștii Liturghii a fost săvârșită o panihidă de pomenire a ctitorilor Paraclisului Facultății, adormiți în Domnul.

Mulțumindu-i Sfântului Maxim Mărturisitorul pentru darurile sale minunate, îl rugăm să ne ocroteaască cu ajutorul și mijlocirea sa înaintea tronului Preasfintei Treimi, despre care a teologhisit cu atâta pricepere și cu o înaltă înțelegere duhovnicească.

Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu