Itinerar arhieresc în Duminica a 9-a după Rusalii

Duminica a 9-a după Rusalii ne pune înainte o minune a Mântuitorului Iisus Hristos, care este ca o „piatră de credință” pentru omul încercat din zilele noastre. Credința – de care avem atâta nevoie – pentru a fi în legătură cu Dumnezeu, cu Cel care este peste toți și toate și care revarsă harul Său neîncetat peste noi, chiar dacă suntem păcătoși.

Evanghelia de astăzi ne cheamă la îndreptare, smerenie, pocăință și, nu în ultimul rând, la comuniunea de credință.

Un alt aspect foarte important legat de perioada anului bisericesc, în care această Duminică a 9-a după Rusalii, denumită și a „umblării pe mare” a Mântuitorului, are o dată schimbătoare (după data de prăznuire a Rusaliilor), este și aceea că are o corelație tainică cu înainteprăznuirea Adormirii Maicii Domnului, sărbătoare cu dată fixă – 15 august.

Pornind de la aceste idei, dar și de la faptul că în acest an și înainteprăznuirea Adormirii Maicii Domnului are loc tot în această duminică, Chiriarhul arădean a poposit la ceasul dimineții la o mănăstire a Aradului care o are ocrotitoare pe Maica Domnului, Arad-Gai, slujind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

A fost întâmpinat de către Maica Stareță, Monahia Ecaterina Joldeș, Protosinghelul Clement Iordache dar și de obștea de monahii a mănăstirii și de mulțime mare de credincioși.

La momentul cuvenit, Ierarhul a rostit un bogat cuvânt de învățătură, cu titlul: „Maica Domnului – puntea de credință a creștinătății”, făcând legătură între umblarea pe mare a lui Hristos (cf. Evangheliei de la Matei, 14, 22-34) care îndeamnă la credință și imaginea Maicii Domnului pe care o vom prăznui, ca și mamă a noastră a tuturor, „icoana” mamei creștine. Tot Maica Domnului mai este numită maica vieții, maica luminii. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a făcut o corelație între duminica aceasta și cea trecută în care Hristos a înmulțit pâinile, tot simbol al vieții și al legăturii dintre Dumnezeu și om. De această dată, Hristos merge să se roage singur, El, care este izvorul vieții, și mustră pe Apostolul Petru pentru îndoiala sa, prin această imagine trebuie să vedem că așa suntem și noi când nu avem încredere în ajutorul lui Dumnezeu, în mijlocirea pe care El, Maica Sa și sfinții ne-o oferă.

Mai este – a mai arătat Înaltpreasfinția Sa – și cântarea sugestivă de altfel: „Marea vieții văzându-o înălțându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine (…)” prin care se face trimitere la faptul că ispitele, necazurile sunt ale vieții pline de încercări, Noi fiind în corabie, suntem feriți de aceste prin tăria lui Hristos. Credința omului este pusă de multe ori la încercare, căci în lume se întâmplă multe minuni, întâmplări pe care nu le putem explica, iar învățătura de astăzi a Evangheliei la aceasta ne îndeamnă: să trecem de la necredință sau îndoială la credință și nu invers.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Protosinghel Clement Iordache a adresat un cuvânt de mulțumire din partea obștii monahale de la Mănăstirea Arad-Gai pentru vizita de suflet pe care Înaltpreasfinția Sa a efectuat-o la așezământul monahal amintit.

Duminică seara, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a fost prezent la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, unde, alături de soborul slujitor, a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie, a Prohodului Adormirii Maicii Domnului și a Tainei Sfântului Maslu de obște. Și aici, Chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură prin care a ilustrat persoana Maicii Domnului ca și întărire a creștinilor, ca și cea care a adus în lume, prin voia lui Dumnezeu, pe Fiul Său Cel Unul Născut, Mântuitorul sufletelor noastre. Maica Domnului este un izvor de înțelepciune, de smerenie și de har dumnezeiesc pentru că ființa Sa a primit viața cea veșnică prin mutarea sa cu trupul la cer.

Arhid. Claudiu Condurache