Sfințirea bisericii din Crocna

Sfânta Evanghelie din Duminica a 10-a după Rusalii ne prezintă vindecarea unui lunatic sau epileptic, a unui copil care nu-și mai putea da seama de ceea ce face, unde merge sau ce se întamplă cu el. Copilul lunatic din Evanghelia de astăzi este un om care adesea își pierde controlul, „adesea cade în foc și adesea în apă” – se spune în Evanghelie.

Multă pătimire a fiului devine îngrijorare și suferință permanentă pentru tatăl său, care, cu durere în suflet și multă smerenie, aduce pe fiul sau bolnav la Iisus, îngenunchează înaintea Lui și îi cere ajutorul. Este o întâmplare care redă deci o vindecare prin credința părinților dar și o pildă în același timp: prin rugăciune și prin smerenie orice îi putem cere lui Dumnezeu și El ne va ajuta negreșit.

În această Duminică în care se amintește despre vindecarea fiului lunatic, relatată mai sus, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a fost prezent în mijlocul comunității parohiale din satul Crocna, Protopopiatul Sebiș.

La primele ore ale dimineții, s-a săvârșit rânduiala târnosirii bisericii parohiale, în urma unor ample lucrări de restaurare și înnoire, după cum urmează: consolidarea, înălțarea, modificarea și placarea sfintei mese cu travertin, înlocuirea iconostasului vechi al bisericii cu unul nou, din lemn de tei, cu icoane deosebite, pictate în stilul Sfintei Cruci din Altar, înlocuirea teraselor de la intrările în sfântul locaș, înlocuirea vechilor geamuri cu geamuri noi, din termopan, dotarea bisericii cu mobilier nou, ș.a. Lucrările amintite s-au realizat cu sprijinul Consiliului Județean Arad, a Primăriei Dieci, a Asociației Composesoratului Crocna, a credincioșilor parohiei, dar și a unor familii de iubitori ai Bisericii străbune.

După slujba de târnosire, Chiriarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohiei Crocna, înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi, dintre care amitim pe: Pr. Beni Ioja, Protopopul Sebișului, Pr. Conf. Dr. Lucian Farcașiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, Pr. Florin Bej, Parohul bisericii din Crocna, precum și alți preoți din împrejurimi și invitați din Eparhia Devei și Hunedoarei, dar și cu participarea oficialităților și a unei mulțimi mari de credincioși.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Post și rugăciune” (Ev. Matei 17; 1 Corinteni, 4) ca mijloace de luptă a credinciosului împotriva uneltirilor duhurilor răutății asigurând astfel biruința binelui în Hristos Domnul. Învățătura Sfinților Părinți ai Bisericii este aceea că Dumnezeu nu lasă pe credincios a fi încercat peste puterea de a învinge, câștigând astfel cununa dreptății și dovedind tăria voinței de a alege constant calea binelui.

Totodată s-a dat citire și mesajului patriarhal, cu ocazia Duminicii  migranților români.

La finalul liturghiei, Părintele Paroh Florin Bej a fost hirotesit iconom stavrofor, pentru toată activitatea rodnică pe care a dus-o în ogorul Bisericii noastre strămoșești și pentru tot zelul de care a dat dovadă până la această dată.

Arhid. Claudiu Condurache