Cerc Pastoral-Misionar în Parohia Craiva

În duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 18.09.2022, a avut loc întrunirea cercului pastoral-misionar Beliu, în parohia Craiva, din cadrul Protopopiatului Ineu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Ioan Morar.

Tematica întrunirii cercului misionar  a fost : „Sfântul Paisie de la Neamț – înoitor al vieții duhovnicești din mănăstiri (Dragomirna, Neamț și Secu)”. În cadrul întrunii s-a  săvârșit, pentru credincioșii parohiei, Taina Sfântului Maslu. Din soborul de preoți au făcut parte:  Pr. Morar Ioan –coordonator; Pr. Vatrici Ioan – Răpsig; Pr. Sas Radu –Groșeni; Pr. Drăgan Marcel – Hășmaș; Pr. Monea Nicolae –Tăgădău; Pr. David Flavius- Seliștea; Pr. Culda Florin – Vasile Goldiș; pr. Ciocan Nicolae -Archiș; Pr.  Iercoșan Cosmin – Șiad; Pr. Oprișa Ovidiu – Rogoz; Pr. Trînc Nicușor – Susag; Pr. Sbîrcea Daniel- Agrișu Mic; Pr. Pop Sergiu – Bochia și Pr. paroh Chivulescu Razvan.

Părintele Oprișa Ovidiu din Rogoz, a ținut o cuvântare, prin raportare la tematica mai sus amintită, explicând lucrarea de revigorare a vieții duhovnicești monastice realizată de Sfântul Paisie de la Neamț. În cadrul expunerii părintele Oprișa a detaliat activitatea Sfântului Paisie în cadrul mănăstirilor Dragomirna, Neamț și Secu aceasta iradiindu-se în întreaga ortodoxie. Pentru sfințenia vieții sale, numele Cuviosului Paisie de la Neamț era cunoscut în toate țările ortodoxe, începând din Muntele Athos până în Lavra Peșterilor din Kiev și de la Mănăstirea Optina până în sihăstriile din nordul Rusiei. Caligraf și traducător, Sfântul Paisie, cu ajutorul ucenicilor săi, a tradus scrierile Sfinților Părinți din limba elenă în limba română și în limba slavă înființând în cadrul mănăstirilor o academie patristică și duhovnicească nemaiîntâlnită în aceea vreme.

La finalul slujbei, părintele coordonator și părintele paroh au adresat mulțumiri tuturor participanților la rugăciune, atât de necesară pentru menținerea sănătății trupului și sufletului.

Pr. Răzvan Chivulescu