Copiii din Prunișor în vizită la Facultatea de Teologie cu prilejul sărbătoririi Bicentenarului Teologiei Arădene

Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de Învățământ Teologic la Arad, un grup de aprox. 20 de copii din Parohia Prunișor, Protopopiatul Sebiș, însoțiți de către preotul paroh Avram Florin Ioan și Prof. Denis Roșu Drăgan, cântărețul parohiei, au plecat sâmbăta 15 octombrie 2022 într-o excursie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, unde au fost întâmpinați de catre Părintele Profesor Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu.

Acesta le-a prezentat copiilor clădirea facultății și a Seminarului Teologic, Biblioteca, Paraclisul unde studenții practică rugăciunea și noul altar de vară.
Părintele Profesor le-a pus la inimă copiilor istoricul clădirii și importanța pe care învățământul teologic l-a avut de-a lungul anilor. În aula facultății, au putut observa tablouri cu rectori si profesori de excepție care au contribuit la dezvoltarea învățământului teologic de calitate. Aici putem aminti pe Pr. Ilarion V. Felea, ultimul rector al Academiei Teologice, care într-o perioadă mai puțin prielnică dezvoltării pe plan spiritual din pricina regimului vitreg, a păstrat aprinsă flacăra Ortodoxiei cu prețul vieții.
Pentru activitatea roditoare a părintelui și pentru toate cele îndurate, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a pus în discuție ca în anul 2025, să fie trecut în rândul sfinților cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române.
Pe lângă aceastea, tinerii și copiii au mai vizitat și clădirea Preparandiei, instituţie ce a luat ființă la ordinul împăratului Francisc I în anul 1812, fiind cea mai veche şcoală pedagogică românească din regiune. Primul director al Preparandiei a fost Dimitrie Țichindeal. În interiorul acesteia s-au putut bucura de vizitarea unui muzeu cu diferite cărți de însemnătate istorică, au putut vedea un model de sală de clasă cum era pe vremea bunicilor si a străbunicilor lor și diferite exponate.
Spre amiază, s-au putut bucura de vizitarea Complexului Muzeal din Arad, iar înainte de plecare au făcut un popas și pe arena „Francisc Neuman” a echipei UTA Arad, deoarece mulți dintre aceștia sunt pasionați și iubitori de fotbal.
Cei prezenți au fost tare încântați de excursia făcută și s-au întors acasă bucuroși că au învățat câte ceva și au văzut lucruri noi.
Aducem mulțumiri pe această cale părintelui Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultăți de Teologie din Arad pentru toată deschiderea pe care o are față de tineri și față de cei care calcă pragul instituției teologice, Parintelui Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu pentru căldura cu care ne-a primit și ne-a prezentat toate cele enumerate mai sus, și nu în ultimul rând tuturor persoanelor care s-au implicat pentru ca generația tânără din Prunișor să beneficieze de o zi de neuitat.
Prof. Denis-Alexandru Roșu-Drăgan