Slujba de înmormântare a Părintelui Braiţ Augustin-Dănuţ

Prin voia lui Dumnezeu, în ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, a fost chemat la cele veșnice Părintele pensionar Braiţ Augustin Dănuţ la vârsta de doar 68 de ani şi care a slujit vreme de 39 de ani în Parohia Mocrea. Serile ce au urmat au fost pentru parohia și biserica din Mocrea, seri de pelerinaj, întrucât preoți și credincioși ai parohiei și din împrejurimi, au venit să aducă un ultim omagiu Părintelui Braiţ Augustin-Dănuţ.

Prima seară de priveghere a fost săvârşită de un sobor de 11 preoţi aceştia fiind coordonaţi de Părintele Protopop Adrian Zaha care la momentul cuvenit a şi rostit un cuvânt de mângâiere pentru familia Părintelui şi totodată şi pentru cei prezenţi. În cuvântul său  Părintele Protopop  a scos în evidență calitățile de care Părintele Augustin Dănuţ a dat dovadă de-a lungul slujirii sale.

În a doua seară de priveghere pe langă mulţimea de credincioşi participanţi la slujba de prohodire a fost şi un sobor de 25 de preoţi  avându-i în mijlocul lor pe Părinţii Inspectori Ardelean Tiberiu şi Tod Bogdan. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Părintele Ardelean Tiberiu, acesta exprimându-şi regretul plecării Părintelui Braiţ Augustin şi evidenţiind totodată vrednicia şi conştiinciozitatea cu care Părintele Augustin a slujit Biserica lui Hristos. În cuvântul dânsului a vorbit şi despre Sfânta Cuvioasă Parascheva care a înţeles în viaţa ei chemarea lui Hristos şi si-a asumat-o.

În dimineaţa zilei de 15 octormbrie 2022 pentru a înălţa rugăciuni pentru sufletul Părintelui Augustin Dănuţ a fost săvârşită, în prezenţa mai multor credincioşi, Slujba Sfintei Liturghii de către Părintele paroh Leahu Cristian-Dănuţ împreună cu Părintele Bunteanu Sebastian având Protos pe Părintele Vatrici Ioan care a fost şi duhovnicul Părintelui Augustin Dănuţ.

Sluijba de înmormântare a avut loc sâmbătă, 15 octombrie, la ora 12:00, în biserica din Mocrea unde asemenea serilor de priveghere au participat o mulţime de credincioşi. Slujba a fost săvârşită de un sobor de 24 de preoţi sub protia Părintelui Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului,  din sobor făcând parte și părinții inspectori Ardelean Tiberiu și Tod Bogdan, precum și Părintele Protopop Adrian Zaha.

Părintele consilier Iustin Popovici a vorbit în cuvântul său despre vocația sacerdotală și responsabilitatea misiunii preoțești, arătând exemplul Părintelui Augustin Braiț, care aproape patru decenii a slujit biserica din satul natal Mocrea. De asemenea, Părintele Iustin a transmis cuvânt de mângâiere și compasiune din partea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în care a arătat aprecierea de care s-a bucurat părintele răposat din partea Chiriarhului arădean.

Cuvântul de iertare a fost rostit de Părintele Protopop Zaha Adrian, care la rândul său a dat mărturie despre viaţa plină de încercări a Părintelui Augustin, dar și de dragostea și prețuirea pe care credincioșii parohiei au avut-o față de Părintele până la ceasul greu al despărțirii.
Dumnezeu să aducă mângâiere familiei, preoților și credincioșilor care l-au prohodit, iar Părintelui Augustin Dănuţ să-i facă veșnică odihnă în Împărăția Sa. Amin.

Pr. Leahu Cristian-Dănuţ

Date biografice:

S-a născut la 7 martie 1954 în satul Mocrea – oraș Ineu, într-o famile de țărani agricultori. Părinții Braiț Augustin din Mocrea și mama Braiț Maria născută în Ineu.

În anul 1958, în sânul familiei se naște al doilea fiu, Petru.

În anul 1961 începe școala cu clasele primare în satul Mocrea.

În 1965 urmează cursurile Școlii Gimnaziale din Ineu.

În 1969 urmează cursurile la Liceul Teoretic din Ineu, pe care îl absolvă în 1973 cu diploma de  Bacalaureat.

În perioada 1973-1974 se angajează la C.A.P. Mocrea, pe un post de  economist.

În 1974, la data de 1 aprilie își satisface Stagiul Militar Obligatoriu până în 1975, la data de 3 august, în București.

Din anul 1975 până în 1976 se angajează la interprinderea de  Strunguri Arad, pe un post de magazionier.

În vara anului 1976, în luna iulie dă  examen de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

În anul 1980 încheie cursurile acestei Facultăți, cu Diplomă de Licență.

În vara anului 1980 se căsătorește cu tânăra Sabău Cornelia, fiica lui Sabău Cornel și Maria din Cermei.

În 1981, în luna ianuarie, este hirotonit diacon și preot pentru Parohia Mocrea, satul său natal. Tot în acel an, în luna iulie se naște primul urmaș, fiul Dan-Marius.

În anul 1984, luna noiembrie se naște al doilea fiu, Mihai-Bogdan. Primul devine preot,  iar al doilea fiu, inginer agronom.

În anul 1987, după ample lucrări la biserică, în luna august, este hirotesit sachelar de către Înaltpreasfințitul Timotei.

Viața își urmează cursul, iar în anul 2008, pentru preotul Dănuț începe un amplu proces cu greco-catolicii, aceștia revendicându-și biserica. Procesul durează 7 ani, până în luna iunie 2015.

În ianuarie 2015, în plin proces este hirotesit iconom-stavrofor de către Înaltpreasfințitul Timotei.

Procesul este câștigat în favoarea Bisericii Ortodoxe. Bucuria este mare atât pentru preot, cât și pentru credincioși.

Păstorește Parohia Mocrea timp de 39 de ani, ieșind la pensie la data de 1 august 2019.

Sleit de puteri și cu sănătatea șubredă, la pensie se retrage la casa părintească a soției din Cermei.

A slujit Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfântul Apostol Andrei” , din satul natal, cu timp și fără timp, a răspuns cu dragoste și dăruire la necesitățile credincioșilor.

S-a străduit să-și facă pe cât posibil  ,,slujba deplin”, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea credincioșilor.

Părintele Augustin-Dănuţ Braiţ a încetat din viaţă la vârsta de 68 de ani.

Bunul Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească în Împărăţia Sa cea cerească împreună cu aleşii Săi!

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Aradului