Hramul Bisericii Ortodoxe Române „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” – Vladimirescu I, Arad

Ocrotitorul Parohiei Ortodoxe Române Vladimirescu I, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost cinstit cu mare evlavie de către enoriașii parohiei.

Astfel, după ce marți seara mulți credincioși au participat la slujba Vecerniei cu Litie, miercuri, 26 octombrie, la slujba Utreniei urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie un grup de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din Arad au dat răspunsurile de la strană. Aceștia au fost coordonați de domnul profesor Marius Lăscoiu-Martin, profesorul lor de Muzică bisericească. Un moment extrem de emoționant l-a reprezentat acela al cuvântului de învățătură rostit de elevul seminarist Ciprian Milian, din clasa a XII-a, care a predicat despre viața Sfântului M. Mc. Dimitrie și despre renunțarea sa la cele lumești, renunțare urmată de dobândirea celor cerești.

Duminică, 30 octombrie, prăznuirea a continuat cu sfintele slujbele ale acestei zile. Astfel, ocrotitorul primei parohii ortodoxe din Vladimirescu a fost cinstit de prezența, în uniformă de gală, a jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad. Aceștia au flancat în timpul Sfintei Liturghii intrarea în sfânta biserică, prezența în comuna Vladimirescu a sediului lor fiind astfel înțeleasă firesc și asumată la modul plenar. La Sfânta Liturghie au participat și domnul colonel Claudiu-Daniel Burlan, inspector șef al IJJ Arad, și domnul colonel Ioan Vârciu, adjunct al inspectorului șef. Au fost prezenți și domnul primar Mihai Mag și domnul viceprimar Ioan Plaveți, precum și domnul Ioan Crișan, consilier județean al CJA Arad, și alte oficialități locale.

Sărbătoarea zilei a fost încununată de prezența unui ales sobor de preoți, din care au făcut parte PC pr. Dumitru-Viorel Sasu, cetățean de onoare al Municipiului Arad, venit din Statele Unite ale Americii, Preaonoratul părinte arihid. Iov Orădan, fost administrator protopopesc al Aradului, precum și preacucernici părinți apropiați sufletului credincioșilor din Vladimirescu: PC pr. Gheorghe-Zaharia Iova, PC pr. Gheorghe Mance, PC pr. Traian Moțiu, la care s-a adăugat și PC pr. Dacian-Emilian Nan, de la Parohia Ortodoxă Vladimirescu II, care a participat la slujba de Te Deum de mulțumire de la sfârșitul Sfintei Liturghii.

Bucuria și înălțarea duhovnicească, însă, a venit mai cu seamă din cântarea bisericească oferită de corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de arhid. conf. univ. Ion-Iulian Dumitru, care au înălțat suflete celor prezenți. Sfinte emoții și lacrimi au răscolit sufletele credincioșilor, alături de împreuna-slujire a tuturor celor prezenți, care au fost miruți cu mir izvorât de moaștele Sf. Mc. Dimitrie, de la Tesalonic.

Ziua s-a încheiat cu o agapă frățească, ce i-a apropiat și mai mult pe toți cei prezenți, întru cinstirea ocrotitorului lor, Sf. M. Mc. Dimitrie, și spre slava lui Dumnezeu, Celui în Treime mărit, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh.

Pr. Codin Șimonca-Oprița

Parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, Vladimirescu I, Arad