Slujire arhierească și binecuvântare de lucrări în Parohia Hunedoara Timișană

În Duminica a XXII-a după Rusalii, Sfânta noastră Biserică a rânduit a se citi o pericopă evanghelică foarte importantă, care ne vorbește despre un bogat nemilostiv și un sărac, anume Lazăr, și despre ceea ce se întâmplă cu ei, când pleacă din această lume. Unul ajunge în Rai – săracul Lazăr – iar celălalt – în iad – unde se zbate în propriile chinuri și păcate, care îl urmăresc și dincolo de această viață, pe care a trăit-o în desfătări.

Învățătura din Evanghelie face apel, bunăoară, la a fi milostivi și a ne gândi întotdeauna la cel de lângă noi, la aproapele nostru.

Astfel, în această duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei a fost primit în parohia Hunedoara Timișană, din Protopopiatul Arad, fiind întâmpinat la primele ore ale dimineții de către Pr. Conf. Dr. Lucian Farcașiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, Pr. Vlad Sergiu Sandu de la Parohia Firiteaz și Pr. Daniel Costina, Parohul comunității.

În continuare, s-a săvârșit rânduiala slujbei de binecuvântare a lucrărilor ce s-au realizat la biserica cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Hunedoara Timișană, lucrări ce au constat în schimbarea acoperișului locașului de cult și unele modificări din interior.

După slujba de binecuvântare, Chiriarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cu participarea autorităților locale și credincioșilor parohiei. În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Andrei – Gheorghe Oprea, pentru Parohia Păiușeni, din Protopopiatul Sebiș.

La momentul cuvenit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a rostit un bogat cuvânt de învățătură, intitulat „Făptura cea nouă” (cf. Galateni, 6, Luca, 16) – este referința principală a pericopei apostolice a Duminicii în sensul că împlinirea legilor divine trebuie să ducă la înnoirea ființei umane prin urmarea Mântuitorului, lucrare ce angajează la fapte bune de slujire a aproapelui și care dovedește la Judecata finală prin răsplătirea cu fericire sau osândire. Parabola însăși a bogatului nemilostiv și săracului Lazăr dă înțelesul raiului și iadului cu prăpastia dintre ele, care nu mai îngăduie îndreptarea întrelăsării datoriilor frățești dintre credincioși, sfârșitul vieții pământești lăsând să se întrevadă verdictul. Parabola după învățătura Sfinților Părinți are un temei real în Sfânta Tradiție pe cel cu numele de Lazăr cu virtuțile ce nu au fost observate de bogatul nemilostiv, simțământul milei având un sens complex, atât material, cât și spiritual. De aici, grija continuă a împlinirii de către fiecare creștin a condițiilor mântuirii, adică credința și fapta conformă acesteia.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Paroh Daniel Costina a mulțumit Chiriarhului pentru vizita și slujirea de astăzi, iar un grup de copii din Parohie au interpretat câteva poezii și cântece religioase.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul Mixt „Nașterea Domnului” al  Parohiei Micălaca Veche II din Arad, condus de către Domnul Profesor Ovidiu – Valentin Căpitan.

A fost o adevărată sărbătoare a comuniunii frățești ortodoxe, la care toți cei prezenți s-au bucurat și au adus slavă lui Dumnezeu, Cel Ce este „izvorul dragostei și a comuniunii euharistice”.

Arhid. Claudiu Condurache