Miercuri, 24 aprilie, la Școala Gimnazială Caius Iacob din Arad, s-a desfășurat sesiunea de dezbateri Prin moarte spre viață: știință și religie, circumscrisă proiectului internațional Tămăduire prin har și dar, aflat la a XIV-a ediție, organizat cu ocazia Anului 2024 decretat de Patriarhia Română ca fiind Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților Tămăduitori fără de arginți.
Evenimentul a debutat cu vernisajul expoziției de creație plastică și fotografie a celor 385 de elevi participanți din 32 de județe ale țării, în prezența: d-nei prof. Janina Coraș – inspector școlar general adjunct de la Inspectoratul Județean Arad, d-nei prof. Veronica Sirca – inspector școlar la disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Arad, pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, pr. lector univ. dr Ioan Lazăr -duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, d-nei dr. Simona Dumitra -coordonatoarea Disciplinei de Pediatrie – Puericultură din cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad, dr.Viorel Pîtea – medic primar Medicină internă și Nefrologie, pr. Clement Iordache -medic și duhonvnic la Mănăstirea Gai, pr. prof. Călin Teuca – director al Seminarului Teologic Ortodox din Arad, pr. Mircea Bupte – pr. paroh la Parohia Ortodoxă Arad Micălaca Veche II, d-na prof. Simona Simon – director al Șc. Gimn. Caius Iacob din Arad, d-na prof. Roxana Chirteș – director adjunct al Șc. Gimn. Caius Iacob din Arad, colegi și elevi.
Activitatea a continuat apoi, în plen, cu întâlnirea dintre seminariști de la Liceul Teologic Ortodox Sfântul Antim Ivireanul din Timișoara, coordonați de d-na prof.dr. Ana-Maria Alexa și pr. prof. Daniel Hlodec; Liceul Teologic Ortodox Episcop Ioan Popasu din Caransebeș, însoțiți de pr. prof. Vicențiu Românu; Seminarul Teologic Ortodox din Arad, coordonați de pr. prof. Codin Șimonca-Oprița, precum și studenți la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad, coordonați de d-na dr. Simona Dumitra.
A fost o întâlnire de suflet și pentru suflet, cu oameni sensibili și plini de emoție care ne-au relatat experiențe proprii de viață, ce i-au apropiat de credință și de Dumnezeu. Medici cu studii și fără studii, vindecători și tămăduitori de suflet și de trup, au mărturisit intervenția Proniei divine în viața lor și au adeverit faptul că știința și religia se completează și devin una atunci când trăirile, valorile și experiențele personale se află într-o reală comuniune.
Prof. Mandă Beatrice