PS Emilian și un sobor de 8 preoți au săvârșit Taina Sf. Maslu la Spitalul Municipal din Arad

Miercuri, 24 aprilie, în tinda serii, multă bucurie au avut pacienții internați la Spitalul Municipal arădean, prin mângâierea aparte primită prin împreuna-rugăciune cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, care, împreună cu un sobor de opt preoți, a săvârșit Taina Sfântului Maslu.

Cu liniște, cu împăcare, cu nădejdea ca „Doctorul sufletelor și al trupurilor” să se aplece cu iertare, milostivire și iubire asupra celor aflați în încercare, pe patul de spital.

Deși am crezut că vremea nu prea prietenoasă din prima parte a zilei va face ca Taina Sfântului Maslu să nu fie săvârșită în curtea spitalului, așa cum fusese anunțat, razele de soare ițite de după nori au ajutat ca Taina să aibă loc în fața bisericuței ocrotită de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș și Sfânta Cuvioasa Teodora de la Sihla, cărora s-au adăugat, prin prăznuirea chiar în această zi de 24 aprilie, Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei, Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș, Sfânta Cuvioasă Elisabeta… și toți acei Sfinți grabnic ajutători și mijlocitori înaintea lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi.

Purtarea de grijă arătată bolnavilor prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de către Ierarh și preoți acolo unde era mai mare nevoie, la spital, este o continuare firească a dragostei pe care Biserica o revarsă de peste veacuri asupra celor aflați în suferință, și cu atât mai mult anul acesta, când Patriarhia Română a proclamat anul 2024 drept „Anul omagial al pastorației și îngrijirii   bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginți”.

În Cuvântul așezat părintește și cu dragoste la sufletele celor prezenți sau celor care din paturile de suferință nu s-au putut ridica, Preasfințitul Părinte Emilian a vorbit despre Taina pe care împreună cu preoții a săvârșit-o, despre laboratul de vindecare care este lucrarea Bisericii împreunată cu cea a medicilor, transmițând totodată un mesaj bun de purtat oriunde ne-am afla: „Suntem împreună și când ne rugăm împreună suntem mai puternici și rugăciunea noastră este mai puternică înaintea Preasfintei Treimi”.

Din CUVÂNTUL IERARHULUI

„Am săvârșit Taina Sfântului Maslu pentru toți cei internați aici la Spitalul Municipal, pentru toți cei care sunteți aici de față și pentru toți aflați la casele lor, pentru că sunt mulți oameni bolnavi sufletește și trupește. Taina Sfântului Maslu este o Taină a Bisericii pentru invocarea ajutorului lui Dumnezeu spre vindecarea noastră. Uneori boala este îngăduită spre slava lui Dumnezeu, alteori pentru păcatele celui bolnav care avea nevoie de această neputință pentru a se îndrepta, tocmai de aceea, spun Sfinții Părinți, să nu judecăm după aparențe, că nu toată boala este din cauza păcatelor și nu tot omul sănătos, spune Sf. Grigorie de Nazians, este de cinstit. 

Pilda Mântuitorului Hristos de a vindeca și de a milui pe cei bolnavi este o pildă lăsată Bisericii, ca prin slujitorii ei să ierte păcatele cele de voie și cele de voie și să tămăduiască prin rugăciuni pe cei bolnavi și neputincioși. Aceasta este o lucrare sfântă și necesară. La Sfânta Liturghie, la Ierurgiile pe care le săvârșim ne rugăm pentru toată lumea: ne rugăm pentru sănătate, mântuire, călătorie în pace, pentru buna așezare a lucrurilor în viața noastră. Biserica nu exclude lucrarea medicală. Spune Sfântul Ioan Gură de Aur că Biserica este un spital în care noi toți căutăm să ne vindecăm, nu este un tribunal de judecată, ne ajutăm prin rugăciune să ne tămăduim, iar spitalul are rolul lui, având o lucrare binecuvântată de Dumnezeu prin înțelepciunea și darurile pe care le-a dăruit medicilor pentru ca ei să poată tămădui. 

Nu întotdeauna bolile sunt tămăduite pe loc, nu întotdeauna Dumnezeu răspunde imediat rugăciunilor noastre, însă răbdarea, credința, dragostea ne însoțesc pe calea vieții. Pe această cale nu suntem singuri. Suntem cu familiile noastre, cu familia lărgită a Bisericii. Suntem împreună și când ne rugăm împreună suntem mai puternici și rugăciunea noastră este mai puternică înaintea Preasfintei Treimi. De aceea astăzi ne-am adunat mai mulți Părinți, ca împreună să săvârșim cu dumneavoastră Taina Sfântului Maslu, chiar aici, în incinta spitalului, unde mulți au venit pentru a-și căpăta tămăduire. 

Mulțumim lui Dumnezeu pentru că există oameni cu pregătire, fie că este vorba de medici, fie că este vorba de peoți, cu înțelepciune, cu dar de la Dumnezeu care să ne ajute în momentele de încercare ale vieții să ne purtăm crucea. Mulțumim lui Dumnezeu că ne îngăduie pe pământ, că am ajuns ziua de astăzi și mergem către Înviere cu răbdare, cu dragoste și nădejde multă că Dumnezeu nu ne lasă. Învierea lui Hristos este nădejdea noastră! Să fiși sănătoși și binecuvântați!”a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

Ziua de 24 aprilie 2024, la ceas de seară dezvăluită ca fiind o adevărată binecuvântare, o binecuvântare trăită împreună, pentru că „împreună suntem mai puternici și când ne rugăm împreună rugăciunea este mai puternică înaintea Preasfintei Treimi”.

Mărturia noastră: Credem că și numai pentru cineva care ar fi trecut întâmplător prin apropierea locului din care spre Cer se înălțau rugăciunile Sfântului Maslu și tot numai întâmplător ar fi prins și numai câteva dintre cuvintele chemate în alcătuirea rugăciunilor, clipa n-ar fi putut să nu i se transforme în veșnicie.

Căci se ruga Ierarhul, se rugau cei opt preoți zicând și cerând: „Prin ungerea untdelemnului Tău și prin atingerea preoților, Iubitorule de oameni sfințește de sus pe robii Tăi; izbăvește-i de boli și de întinăciunea sufletului… ușurează-le durerile, izgonește-le nevoile și le risipește necazurile ca un milostiv și îndurat! Hristoase, arată de sus grabnică cercetare robilor Tăi, celor ce pătimesc; izbăvește-i de boli și de durerile cele amare; ridică-i….”.

Și câți dintre noi putem spune că nu înțelegem povara bolilor și durerilor celor amare, personal sau purtându-i pe cei dragi, aflați în suferință, în suflet?

După săvârșirea Sfântului Maslu, la care răspunsurile de la strană au fost date de un grup de seminariști, cei prezenți  au fost unși cu untdelemn sfințit,  pentru ca mai apoi Ierarhul, însoțit de preoți, să meargă la cei care de pe patul de boală nu s-au putut ridica…

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/9410/foto-ps-emilian-si-un-sobor-de-8-preoti-au-savarsit-taina-sf-maslu-la-spitalul-municipal-din-arad