Liturghie Arhierească în Joia Patimilor la Bisericuța de pe Eminescu, Arad

În Sfânta și Marea Joi de an 2024, Joia Pătimirilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la Bisericuța de pe strada Mihai Eminescu, din Cetatea Aradului.

„Rămâneți întru dragostea Mea…”, auzim de peste veacuri și vom auzi și astăzi, în prima Evanghelie din șirul celor 12 ce se vor citi, la ceas de seară, la Denia din Sfânta și Marea Joi.

Să rămânem întru dragostea Lui, să rămânem în dragostea Celui care din dragoste pentru noi a trăit, fără de păcat, Crucea. Din dragoste M-am jertfit pentru voi, rămâneți și voi întru dragostea mea!

Și așa cum cu fiecare lucru cât de mic a făcut, ne-a arătat Calea și ne-a dăruit Cele necesare prin care să rămânem în dragostea Lui.

Astăzi, stând la masă cu ucenicii Săi, a dăruit lor și ne-a dăruit nouă Sfânta Euharistie pentru ca, împărtășindu-ne, să rămânem întru dragostea Lui. Să rămânem întru dragostea Lui, fiecare în parte și toți împreună, în jurul Sfântului Potir.

La Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, săvârșită în Joia Patimilor de către  Preasfinția Sa la Bisericuța de pe Eminescu, Potirul a dus cu el o aparte taină. În cadrul slujbei, după rânduiala Bisericii, a fost pregătită Sfânta Împărtășanie pentru bolnavi, pentru cazurile speciale, care se va păstra pe durata întregului an în Sfântul Chivot.

În Cuvântul de învățătură, Ierarhul arădean a vorbit despre Evanghelia zilei (Ev. Matei 26, 2-20; Ioan 13, 3-17; Matei 26, 21-39; Luca 22, 43-44; Matei 26, 40-75; 27, 1-2), spunând că citirea scripturistică duce la retrăirea momentelor pe care Mântuitorul le-a avut de trăit și împlinit, toate cele citite/retrăite putând fi caracterizate prin trei cuvinte: sfințenie, smerenie și suferință.

„Prin Evanghelia mai înainte citită am văzut cu ochii minții și am retrăit momentele pe care Mântuitorul Iisus Hristos le-a avut de trăit și în același timp de împlinit, pentru a noastră mântuire. Am putea caracteriza cele ce au relatat Evangheliștii în trei cuvinte: sfințenie, smerenie și supliciu. 

Sfințenie, pentru că El este Hristos Fiul lui Dumnezeu, Sfântul Sfinților, și El a întemeiat sau inaugurat Sfânta Liturghie la Cina cea de Taină, zicând: „Luați mâncați, acesta este Trupul Meu, beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu”. A întemeiat această Taină a Sfintei Liturghii în care se săvârșește Sfânta Euharistie, dându-ne nouă, spre sfințire și moștenirea vieții veșnice, Trupul și Sângele Său. 

Smerenie, pentru că  Mântuitorul și-a arătat smerenia Sa desăvârșită prin spălarea picioarelor ucenicilor la Cină. Smerenie desăvârșită prin care și-a arătat dragostea desăvârșită față de oameni. Și a poruncit ca această dragoste să o înmulțim între noi. Să Îl iubim pe Dumnezeu și să îi iubim pe oameni, lăsând la o parte aroganța, mândria și egoismul și cultivând virtuțile creștine. 

Supliciu, suferință, pentru că smerenia și dragostea Lui desăvârșită L-au dus la supliciu, moarte pe Cruce. Oamenii nu au înțeles lucrarea Sa, nu au înțeles dragostea Lui pentru ei și pentru noi toți și L-au răstignit. Dumnezeu a rămas Cel care ne împărtășește dragostea Lui, chiar dacă oamenii de multe ori Îl părăsesc. Dumnezeu, din dragoste, rămâne consecvent și fidel omului. Suferință avem și noi pe pământ, însă noi o îndurăm pentru păcatele noastre și ne ducem crucea vieții pentru a ne apropia mai mult de El.

În această zi concluzionăm toate aceste lucrări pe care Mântuitorul le-a săvârșit pentru noi, întru sfințenia, smerenia și suferința Lui. Să plecăm de la Sfânta Liturghie cu nădejdea că Hristos ne însoțește pe calea vieții. Să ne ajute Dumnezeu să ajungem cu multă bucurie și folos la Sfânta Lui Înviere!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Este joi, nu orice zi de joi, ci Joia MareJoia Pătimirilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru noi și pentru a noastră mântuire. Iar de acolo, din mijlocul suferințelor Sale ne spune iar și iar: „Să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu pe voi” (Ioan 15, 12).

Sursa: https://www.glasulcetatii.ro/articol/9443/foto-liturghie-arhiereasca-in-joia-patimilor-la-bisericuta-de-pe-eminescu-dumnezeu-ne-impartaseste-dragostea-lui-chiar-daca-de-multe-ori-noi-il-parasim