Ziua Națională a Tineretului a fost instituită prin Legea 425/2004 și este serbată în data de 2 mai. Din anul 2016, este ales un oraș din România pentru a fi Capitală a Tineretului din România.
Municipiul Ploiești a primit acest titlu pentru anul 2024. Titulatura a fost câștigată pentru proiectul „Ploiești, Let’s PLAY”, unde cuvântul PLAY este un acronim pentru „Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth”.
Programul este structurat pe patru direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri.
Proiectul legislativ care prevedea Ziua națională a tineretului a fost inițiat în 2004 de 15 deputați. Acesta a fost respins de Senat, însă a fost aprobat de Camera Deputaților, for decizional. În final, în data de 25 octombrie 2004 a fost aprobată Legea nr. 453 privind instituirea Zilei naționale a tineretului.
Potrivit legii, cu ocazia acestei zile, sunt organizate şi prezentate activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile.
Biserica Ortodoxă Română se preocupă intens de tineri și dezvoltă continuu programe sociale, culturale și educative dedicate lor.
Din anul 2014, Biserica Ortodoxă Română a organizat Întâlnirea Tinerilor Ortodocși în diferite orașe din țară. Anul trecut, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Timișoara au participat peste 3.500 de tineri. Următoarea ediție a întâlnirii va avea loc la București.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu