Ediția din acest an a Zilei Mondiale a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale, marcată anual în data de 17 mai, propune inovație digitală pentru dezvoltare sustenabilă.
„Tehnologia inovatoare poate ajuta la abordarea celor mai presante provocări ale lumii actuale, de la schimbările climatice, la eliminarea foametei și sărăciei. Mai exact, tehnologiile digitale pot ajuta la realizarea a 70% dintre țintele propuse de Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU”, anunță reprezentanții Uniunii Internaționale pentru Telecomunicații.
„Totuși, în multe părți ale lumii, există lacune și neajunsuri semnificative legate de digitalizare. Lipsa politicilor dedicate, investițiilor și competențelor digitale întârzie progresul digital în multe țări.”
Ziua va fi marcată la ONU de o discuție a unui panel de experți în digitalizare. Aceștia vor discuta despre modurile în care inovarea digitală poate conduce la atingerea obiectivelor specificate în Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU. Te poți înscrie sau poți urmări discuția accesând linkul despre eveniment.
În România, ziua este marcată cu workshopul „Comunicații pentru viitor: Inovație și cercetare în era digitală”, organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Informatică la Palatul Parlamentului.
Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și Societății informaționale a fost instituită la Conferința Uniunii Internaționale pentru Telecomunicații din 2006, care a decis să unească într-o singură celebrare fostele zile mondiale ale telecomunicațiilor (marcată din 1969) și informației (instituită tot în 2006).
Uniunea Internaționale pentru Telecomunicații (ITU) este cea mai veche dintre agențiile specializate ale Națiunilor Unite (ONU). A fost înființată în 1865.
Foto credit: Freepik.com / Rawpixel