PS Emilian Crișanul la hramul bisericii din Aradul Nou

Ca un strașnic liant, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe face în acest an legătura dintre Duminica Sfintei Maria Egipteanca și Duminica Floriilor, vrând parcă a ne sădi și mai mult în suflet gândul că putem fi, la rându-ne, „purtători de biruință” în cele mai mari sau cele mai mici întâmplări, gânduri, sau încercări ale vieții.

Că Sfântul astăzi sărbătorit este iubit, ocrotește și îndeamnă spre biruință o lume întreagă stau ca dovadă țările, orașele și oamenii care îl au ca ocrotitor spiritual, dar și bisericile care i-au fost închinate. Statisticile spun că: la nivel global 12 sunt țările care îl au ca ocrotitor; în România multe orașe îi poartă numele, iar altele l-au ales ca patron spiritual; peste un milion de români își sărbătoresc astăzi onomastica; Forțele Terestre Române îl au ca model de curaj; și că în Arhiepiscopia Aradului nu mai puțin de 27 de biserici sunt închinate celui „prin care Biserica se veselește”.

Printre aceste 27 de Sfinte lăcașuri de închinare ocrotite de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în Cetatea Aradului este și biserica din Aradul Nou, unde, la ceas de sărbătoare de an 2024, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Ceas de sărbătoare frumos conturat prin întâmpinarea călduroasă făcută de dimineață Ierarhului, florile care s-au făcut Rai din mâna Preasfințitului Părinte Emilian în brațele celor pe care Dumnezeu i i-a așezat în cale, împreuna-rugăciune, cântarea de la strană a grupului de seminariști, tinerii de toate vârstele prezenți (și nicidecum n-am putea să nu amintim de frumoșii și atât de cuminții copii ai Școlii ”Sf. Ierarh Nicolae” din Arad, care au cântat, s-au rugat, iar la momentul cuvenit s-au împărtășit), iile deloc puține și cuvintele de învățătură, mulțumire și recunoștință. Toate, cu și pentru Dumnezeu, sub ocrotirea Sfântului Gheorghe.

În Cuvântul de învățătură așezat la sufletele credincioșilor care astăzi au participat la hramul bisericii din Aradul Nou, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a vorbit despre modelul vieții Sfântului Gheorghe, care dă mărturie înaintea tuturor celor care se află în încercări că, prin dragoste și răbdare, pot ieși biruitori.

CUVÂNTUL IERARHULUI

„Am săvârșit astăzi, la hramul acestei Parohii, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, care se săvârșește doar în perioada Postului Mare. Am săvârșit-o, ne-am împărtășit și l-am cinstit în cadrul ei pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință. Un Sfânt care a trăitla sfârșitul veacului al III-lea și începutul celui de-al IV-lea și pe care  îl putem caracteriza prin două cuvinte: credință și răbdare. Credință puternică în Dumnezeu și răbdare în suferința chinurilor. Pentru că a crezut în Hristos, Sfântul Gheorghe a fost martirizat. După ce a rămas orfan de tată, a plecat, împreună cu mama sa, din Capadocia în Țara Sfântă, și a intrat în garnizoana Împăratului Dioclețian, în timpul căruia a trăit și a fost și martirizat.

Auzind măsurile pe care Dioclețian și ofițerii din armata romană voiau să le ia împotriva creștinilor, acesta a declarat de față cu toți că el crede în Hristos, declarație care l-a costat viața pământească. Deși au încercat să îl facă să renunțe la mărturisirea sa, Sfântul Gheorghe nu numai că a fost statornic, dar a convins și pe alții să creadă. Multe au fost chinurile la care a fost supus, iar puterea lui Hristos s-a arătat prin statornicia și nevătămarea sa.

În icoana pe care o avem în Biserică, Sf. Gheorghe apare călare pe cal și omorând un balaur, balaurul păgân cu toate zeitățile lui. Credința și răbdarea lui l-au făcut să fie cinstit peste veacuri.

În Evanghelia de astăzi (Ioan 15, 17-27; 16, 1-2), Mântuitorul spune ucenicilor Săi și urmașilor lor: „Să vă iubiți unul pe altul. Dacă vă urăște pe voi lumea, să știți că M-a urât pe Mine mai înainte de voi. Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar, pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște”, arătându-le astfel că dragostea și credința lor față de Hristos îi așează pe alt plan de existență și întărindu-i ca în vreme de prigoană să rabde pentru viața veșnică.

Cei care au crezut în El au primit puterea de a-L mărturisi. Au primit-o ei și o primim și noi prin Cruce și prin Înviere. Ne îndreptăm acum spre Praznicul Învierii și ne gândim la Pătimirile Domnului, dar mai ales la biruința Lui asupra întunericului. Hristos, Calea, Adevărul și Viața ne dă și nouă această putere de a birui toate încercările din lumea aceasta, fiecare în locul în care ne aflăm. Biruim păcatul, biruim minciuna, biruim neadevărul, biruim toate ispitele care vin din lume, prin credință, prin dragoste și prin Crucea Mântuitorului pe care ne-o asumăm fiecare dintre noi.

De aceea, Cuvintele Mântuitorului sunt dătătoare de viață și le ascultăm pentru a trăi Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a birui încercările, fie că e vorba de boală, de neiubirea celor din jurul nostru, care de multe ori ne critică, ne acuză de diferite fapte. Credința și dragostea ne ajută să avem răbdare, așa cum și pe Sfântul Gheorghe l-au ajutat, să îi înțelegem așa cum sunt și să nu le întoarcem cu același rău pe care ei l-au făcut. Aceste învățături au, așadar, ca scop transfigurarea noastră din oameni răi în oameni buni, din oameni necredincioși în oameni credincioși, din oameni temători în oameni cu răbdare, credință și putere.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe rămâne, prin viața lui, pe lângă faptul că este rugător înaintea lui Dumnezeu pentru noi, un model, o mărturie pentru cei care sunt în încercări. Tocmai de aceea, creștinii au luat numele lui și l-au așezat pe case, și-au luat ei înșiși, la Botez, numele Sfântului, o mulțime de biserici îl au ca ocrotitor și chiar Forțele Terestre Române, prin toate răzbătând această lucrare a Harului lui Dumnezeu care lucrează prin oameni.

Îi felicităm pe Părinții slujitori ai acesti Parohii pentru lucrarea misionară, vă felicităm pe dumneavoastră și pe toți cei care purtați numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe . Să vă dea Dumnezeu sănătate, iar Sfântul astăzi sărbătorit să vă însoțească viața cu multe biruințe asupra păcatelor, ispitelor și încercărilor care vin în lume.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

23 aprilie 2024, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Liturghie Arhierească la hramul bisericii din Aradul Nou, timp cu și pentru Dumnezeu privind cu nădejdea biruinței, după chipul Sfântului Purtător de Biruință, spre Înviere.

„Ca un izbăvitor al celor robiți și celor să­raci ocrotitor, celor bolnavi doctor, conducătorilor ajutător, purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/9405/foto-biserica-din-aradul-nou-si-a-sarbatorit-hramul-ps-emilian-credinta-si-rabdarea-l-au-facut-pe-sfantul-gheorghe-purtator-de-biruinta