INSTALARE DE PREOT ÎN PAROHIA SÂNLEANI, PROTOPOPIATUL ARAD

La ceas de seară, credincioșii Parohiei Sânleani, au fost chemați de glasul clopotelor pentru a fi prezenți la slujba Vecerniei, unde a avut loc prezentarea părintelui Călin-Dan Teuca, ca păstor duhovnicesc al acestei comunități nou înființate.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, Preacucernicul Părinte Flavius Petcuț, protopop al Aradului, înconjurat de un sobor de preoți, printre care s-a numărat Preacuviosul Părinte Nicolae Tang, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Ilarion V. Felea”, P.C. Părinte Silviu Faur, Consilier bisericesc, P. C. Părinte Tiberiu Ardelean, Inspector Eparhial, P. C. Părinți Codin Șimonca și Dacian Nan, profesori la Seminarul Teologic Ortodox Arad, a dat citire actului de numire a Preacucernicului Părinte Călin-Dan Teuca, iar mai apoi a creionat și a subliniat valoarea incomensurabilă a preoției ca taină și datoria sfântă pe care trebuie să o împlinească un slujitor al Sfintelor Altare. A realizat o asemănare între Taina Cununiei și cea a Preoției, prin troparele care se rostesc la aceste Sfinte Taine. De asemenea, i-a înmânat noului preot paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii, arătând care este semnificația simbolică a acestora, totodată îndemnându-l să își asume preoția alături de Hristos, învățând și povățuind pe credincioșii încredințați spre păstorire, făcând trimitere la textul scripturistic: „Mergând învățați toate neamurile…” (Matei 28, 19-20). A mulțumit Părintelui Florea Gomboș, pentru bogata activitate, de mai bine de trei decenii, desfășurată în această parohie, care până în acest an a fost filie a Parohiei Livada. Părintele Florea Gomboș a mulțumit credincioșilor pentru faptul că i-au fost alături, dar și pentru promptitudinea de care au dat dovadă, de fiecare dată, îndemnându-i să asculte de noul păstor, care, deși tânăr în Taina Preoției, are o experiență didactică bogată, de mai bine de două decenii, fiind și director al Seminarului Teologic Ortodox Arad. Părintele Florea Gomboș a oferit un rând de veșminte preoțești, o cruce de binecuvântare și un buchet de flori noului preot. După aceea, noul preot paroh a împărtășit un cuvânt de mulțumire emoționant, mulțumind întâi lui Dumnezeu pentru că l-a învrednicit de acest mare har al preoției, mai apoi a transmis cuvânt de recunoștință Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, asigurându-l de întreaga ascultare. Totodată, a adresat mulțumiri părintelui protopop pentru cuvintele încurajatoare, tuturor preoților prezenți, familiei și credincioșilor care au luat parte la această bucurie a parohiei.
La acest eveniment au fost prezente și oficialități locale și județene: domnul Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, domnul Doru Sinaci, subprefectul județului Arad, Sergiu Bîlcea, deputat, primarul comunei Livada și doamna rector Ramona Lile. Răspunsurile la slujba Vecerniei au fost date de corul Parohiei Grădiște I, unde părintele Călin-Dan Teuca a slujit mai bine de 10 ani, în treapta diaconiei, corul fiind dirijat de doamna preoteasă Corina Teuca.

prof. drd. Cătălin-Iulian Drăgan, Seminarul Teologic Ortodox Arad