În Duminica a 25-a după Rusalii, în Sfânta noastră Biserică se citește pericopa evanghelică ce ne reamintește de o pildă rostită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, anume aceea a Samarineanului milostiv (Luca 10, 25-37).
Învățătura care stă la baza acestei pilde este a fi milostiv și a ajuta pe cei care au nevoie de noi, pentru că, potrivit Evangheliei, milostenia este una dintre cele mai importante virtuți morale, pe care trebuie să o săvârșim pentru a ne mântui: „mergi și tu și fă asemenea”.
În această duminică, a mai fost prăznuit și unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii noastre, Sfântul Ioan Gură de Aur, prilej cu care Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, și-a sărbătorit sfântul ocrotitor.
Praznicul a început cu Vecernia cu Litie și cu slujba Privegherii, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de către un sobor de preoți și diaconi. Chiriarhul a subliniat, în cuvântul de învățătură, rolul Sfântului Ioan Gură de Aur în patrologia ortodoxă, ca un reper incontestabil în omiletica Bisericii, într-o perioadă în care Sfântul a reprezentat, alături de Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie Teologul, adevărați „stâlpi” ai Bisericii în fața ereziilor din primele veacuri de existență a creștinismului.
La primele ore ale dimineții, Chiriarhul, alături de preoții și diaconi slujitori, a întâmpinat în fața Catedralei pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.
Cei doi Ierarhi, au coliturghisit în Catedrala Arhiepiscopală, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, amintind aici pe Pr. Simion Mladin, Eclesiarhul Catedralei, Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, Pr. Lucian Farcașiu, titularul catedrei de Liturgică a aceleiași facultăți, Pr. Dr. Mircea Cricovean, Pr. Gheorghe Gogan și alți clerici.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului a rostit un bogat cuvânt de învățătură în care a evidențiat pilda Samarineanului milostiv, subliniind faptul că milostenia face parte din cele mai importante bogății ale creștinului, noi, ca cetățeni ai Împărăției lui Dumnezeu trebuie să ajutăm întotdeauna pe cei săraci, după îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. De asemenea, Ierarhul a mai vorbit și despre rolul sfinților în viața Bisericii ca modele de urmat de către creștini și, în special, despre cel căruia i se spunea „Gură de Aur” datorită cuvintelor extraordinare și pline de Harul lui Dumnezeu care ieșeau din gura sa.
După acest moment, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a adresat un cuvânt de mulțumire Părintelui Mitropolit pentru coliturghisire și pentru popasul duhovnicesc din cetatea Aradului.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul mixt al catedralei Arhiepiscopale, condus de către diac. Laviniu Morariu.
Arhid. Claudiu Condurache