Eveniment spiritual și cultural – 250 de ani de școală românească la Sintea Mare

Ziua de duminică, 27 noiembrie 2022, a reprezentat pentru profesorii și elevii Școlii Gimnaziale din Sintea Mare, un eveniment de sărbătoare, deoarece se împlinesc 250 de ani de activitate didactică în această comunitate.

Ziua de sărbătoare a început cu Slujba Sfintei Liturghii, la care, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, a slujit Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu pr. paroh Ioan Pavel, în biserica ortodoxă din Sintea Mare.

După slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru preoții, directorii, profesorii, învățătorii și elevii care au învățat în această școală, trecuți la cele veșnice. Printre dascălii care s-au remarcat, în mod deosebit, în această școală, amintim: Pr. Pavel Micula, Pr. Mihai Ciul, Pr. Aurel Leucean, Înv. Pavel Micula, Înv. Andor Loan , Director Înv. Ștefan Faur, Director prof. Blaga Gavra Director prof. Iuhas Alexandru, Educatoare Gavra Ana, Educatoare Angela Micula Înv. Patroc Maria, Înv. Patroc Nicolae,  Prof. Radu Micula, Înv. Coriolan Podrumaru și Prof. Mărioara Târtea.

Evenimentul a continuat cu dezvelirea plăcii comemorative de la Școala Gimnazială Sintea Mare și depunerea de coroane la Monumentul Eroilor. La Căminul Cultural din Sintea Mare a urmat susținerea unor discursuri ale invitaților, dintre care amintim pe domnul profesor Doru Bogdan și pe Pr. Dănuț Ciuban, preot paroh al bisericii Greco-Catolice din comună.

Elevii și preșcolarii școlii au prezentat un program artistic omagial, coordonați fiind de doamna director Carmen-Maria Pavel, profesori, învățători și educatori alături de Adrian Gancea cu Formația și ansamblul artistic „Moștenitorii” din Sintea Mare.

La acest eveniment au fost prezenți oficialități locale și județene, printre care amintim pe: domnul Ciprian Ban, primarul comunei Sintea Mare, domnul Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad și domnul Doru Sinaci, subprefectul Aradului.

Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, cuvânt de binecuvântare și felicitare a transmis Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Arad au fost prezenți: domnul Daniel Tocoian, inspector general adjunct și doamnele inspectoare: Ilyes Ibolya, Zagorka Milencovici, Raluca Layer, precum și domnul director Sorin Haiduc, de la Colegiul Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad.

Prof. Drd. Cătălin-Iulian Drăgan

https://doxologia.ro/eveniment-spiritual-cultural-arhiepiscopia-aradului-250-de-ani-de-scoala-romaneasca-la-sintea-mare