Slujire arhierească și binecuvântare de lucrări în Parohia Călugăreni din Protopopiatul Arad

Duminica a 26-a după Rusalii ne pune înainte o pericopă evanghelică foarte actuală, prin alergarea continuă pe care omul contemporan o are în viață, care, de multe ori, îl duce departe de Dumnezeu, Creatorul său.

Este vorba despre un bogat căruia i-a rodit țarina și, care, se gândește la cum să își sporească averea sa, hambarele sale, negândindu-se de fapt, că oricând el poate pleca din această lume iar cele ce și le-a agonisit, vremelnice fiind, nu le va putea duce dincolo.

Această duminică a coincis, în acest an, și cu prima duminică din Postul Nașterii Domnului. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a răspuns invitației Părintelui Paroh Filaret Moțco și credincioșilor din Parohia Călugăreni, de a fi prezent în mijlocul lor.

Încă de la primele ore ale dimineții, Ierarhul, însoțit de Protos. Dr. Iustin Popovici, Consilier cultural, Pr. Dr. Tiberiu-Paul Ardelean, Inspector eparhial și Arhid. Claudiu Condurache, a săvârșit slujba de binecuvântare a lucrărilor interioare (efectuându-se înlocuirea iconostasului vechi cu unul nou, lucrări de înfrumusețare a locașului de cult prin achiziționarea de mobilier nou și covoare, etc.), urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească.

În cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre ,,Bogăția adevărată” (cf. Efes. 5; Lc. 12) care e cea sufletească folosită spre împlinirea nevoilor celor ce au trebuință la îndemâna celor care o pot împărți din dragoste față de aproapele. Bogatul din Evanghelie înțelege greșit folosirea celor dobândite numai pentru sine; ori pericopa apostolică îndeamnă pe credinciosul milostiv a umbla ca fiu al luminii, cu timp și fără timp, împlinind ceea ce este dator. Vremea Postului Nașterii Domnului este, de obicei, a pregătirii credinciosului pentru darurile de praznic, obișnuind mai ales pe tineri și copii să aștepte pe Moș Crăciun a dărui ca pildă de a face mai apoi și ei întocmai. În continuare, după cuvântul Ierarhului, Părintele Protosinghel Dr. Iustin Popovici, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima Duminică a Postului Nașterii Domnului.

La sfânta slujbă au participat și oficialitățile locale, în frunte cu domnul Ioan Malița, primarul Comunei Felnac.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Paroh Filaret Moțco a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru vizita și slujirea de astăzi iar Ierarhul i-a conferit o diplomă de vrednicie pentru lucrările de înfrumusețare aduse în parohia pe care o păstorește.

Arhid. Claudiu Condurache