13 decembrie: Ziua Tipografilor Români și sărbătoarea unui mare cărturar, Sfântul Mitropolit Dosoftei

În data de 13 decembrie este serbată anual Ziua Tipografilor Români care amintește de o mare revoltă a tipografilor din București. Providențial, în aceeași zi, este cinstit Sfântul Mitropolit Dosoftei, un ierarh cărturar, care a făcut eforturi uriașe pentru tipărirea de cărţi de slujbă şi de învăţătură ortodoxă în limba română.

Ziua Tipografilor Români

Ziua Tipografilor Români marchează în 2022 împlinirea a 104 ani de la revolta din capitală a muncitorilor, izbucnită în urma grevei tipografilor și reprimată sângeros de către guvernul condus de Ion I.C. Brătianu.

Între 13 și 26 decembrie 1918 tipografii români au inițiat o manifestație de amploare în București, cu revendicări de natură social-economică printre care și libertatea presei. George G. Mârzescu, ministrul de interne de la acea vreme, a justificat ordinul de a se trage în demonstranți prin faptul că manifestația ar fi fost un atentat la siguranța statului și ar fi declanșat o rebeliune cu scopul înlăturării regelui.

Ziua Tipografilor se serbează oficial încă din 1968.

Sfântul Mitropolit Dosoftei

Sfântul ierarh Dosoftei s-a născut în anul 1624 la Suceava. A studiat la Colegiul întemeiat în 1640 la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași, apoi la Școala Frăției Ortodoxe din Liov, unde a urmat studii umaniste și de limbi. Cunoștea limbile elenă, latină, slavonă și polonă.

A fost pe rând episcop la Huşi, la Roman, iar apoi mitropolit al Moldovei. A adus din Rusia un teasc de tipografie cu litere, cu care a tipărit la Mitropolia din Iași, în română, principalele cărți liturgice, unele traduse de el însuși.

A fost unul dintre cei mai mari cărturari din istoria română, unul dintre primii cunoscători și traducători din literatura patristică și post patristică și a contribuit semnificativ la formarea limbii literare românești.

A fost canonizat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa din 5-6 iulie 2005, având ca dată de cinstire ziua trecerii la cele veșnice, 13 decembrie.

Foto credit: Doxologia

https://basilica.ro/13-decembrie-ziua-tipografilor-romani-si-sarbatoarea-unui-mare-carturar-sfantul-mitropolit-dosoftei/