Activitate metodică la Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad, în prezența IPS Părinte Timotei

Marți, 13 decembrie 2022, La Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc activitatea, „Importanța învățării experiențiale în desfășurarea orelor de Religie”, susţinută de către pr. prof. drd. Flavius-Alexandru Lazăr.

Activitatea a debutat cu un moment artistic alcătuit din colinde, recital-poezie și lectură texte din Evanghelia Sfântului Apostol Ioan și din Confesiunile Fericitului Augustin, realizat de elevii claselor de liceu, vizând familiarizarea acestora cu o abordare diferită a procesului instructiv-educativ, bazat pe teoria inițiată și promovată de David Kolb. Învățarea experiențială este o metodă de educare prin experiență directă, în timpul căreia elevul se implică activ, interactiv și colaborativ. Astfel, elevul pune întrebări, investighează, experimentează, devine curios, rezolvă probleme, își dezvoltă creativitatea și inteligența. Totodată, elevii devin capabili să ia decizii reale, să exploreze teoria și să vadă ei înșiși cum se aplică aceasta în practică. În cadrul orei de religie, profesorul poate folosi principiile promovate de David Kolb, pentru o mai bună familiarizare a elevilor cu conținuturile ce se doresc a fi transmise, utilizând experiențe precum: participarea elevilor la slujbele Bisericii, la diferite evenimente precum Botez, Cununie, Înmormântare, concerte religioase, întâlniri cu personalități marcante ale culturii și teologiei, pelerinaje, etc.

La activitate au participat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu și Preacuviosul Părinte Dr. Iustin Popovici, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, domnul profesor Sorin Haiduc, directorul Colegiului Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad, doamna Veronica Sirca, Inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad şi mai mulţi profesori de Religie din oraş, precum și cadre didactice ale Colegiului.

La finalul întâlnirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a apreciat pozitiv activitatea desfăşurată şi metodele moderne de predare ale religiei, subliniind importanța legăturii dintre Preparandia și Teologia arădeană.

După aceasta, Chiriarhul, însoțit de ceilalți invitați, a vizitat câteva clase de elevi.

prof. drd. Cătălin-Iulian Drăgan

Seminarul Teologic Ortodox Arad