CREDINCIOȘII PAROHIEI BELIU ȘI-AU PRĂZNUIT OCROTITORUL BISERICII

Duminică, 11 decembrie 2022, credincioșii parohiei Beliu, sub îndrumarea părintelui paroh, pr. ic. Morar Ioan Teodor, și-au sărbătorit hramul bisericii, Sfântul Ierarh Nicolae.

Datorită faptului că praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, anul acesta a fost într-o zi lucrătoare, iar mulți enoriașii fiind la serviciu, în ziua de 06.12.2022, săvârșindu-se doar slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, părintele paroh împreună cu Consiliul parohial au hotărât ca prăznuirea hramului bisericii să se oficieze anul acesta în următoarea Duminică, după 6 decembrie.

Astfel că Duminică de dimineață, credincioșii parohiei răspunzând la chemarea Mântuitorului din pericopa evanghelică de la Luca cap. 24, au participa la slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie, apoi în prezența unui număr mare de preoți invitați s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către părintele paroh Ioan Morar  și de către părintele Huțiu Ioan – fostul preot paroh din Beliu. Cuvântul de învățător a fost rostit de către pr. ic. Ioan Huțiu, care a arătat importanța răspunsului chemării la „cină”, pe care trebuie să îl dea fiecare creștin care voiește să devină moștenitor al Împărăției lui Dumnezeu. Aceasta mai ales acum, când întreaga creștinătate se pregătește de mărețul praznic al „Nașterii Domnului Iisus Hristos”. S-a arătat că însăși povățuirile Bisericii Ortodoxe arată că aceste mari și sfinte sărbători nu trebuie să îl găsească pe creștin nepregătit, adică nespovedit și neîmpărtășit, făcându-se o analogie între pilda celor 10 fecioare și explicarea realităților teandrice ce au loc în Sfânta Biserică, în cele două mari sărbători creștine, Nașterea Domnului și Învierea Domnului, unde cuvântul „teofanie” indică arătarea lui Dumnezeu, la naștere prin „chenoză” Domnul Hristos se face asemena nouă, luând trup din Fecioara Maria, iar la înviere ni se arată ca un Dumnezeu Atotputernic, ori în fața acestor realități creștinul trebuie să fie mereu pregătit, ca la venirea „Mirelui” să poată intra la „nuntă”.

A urmat apoi un moment de pregătire în audierea corului bisericesc al parohiei, care au interpretat un scurt program de colinde, în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul sfintei noastre biserici, dar și premergătoare cinstirii Pruncului Sfânt ce se va sărbători peste două săptămâni de către întreaga creștinătate.

La Taina Sfântului Maslu au participat preoții: Morar Ioan –Beliu; Huțiu Ioan – fost paroh; Ticu Iercoșan – preot pensionar, Ciocan Nicolae – Archiș, Sas Radu – Groșeni, Drăgan Dorin Marcel – Hășmaș, Răzvan Chivulescu – Craiva, Răzvan Trip –Ineu Traian, Iercoșan Mariu- Bocsig Gară.

După Sfintele Slujbe, comitetul de femei al parohiei, cu susținerea materială și duhovnicească a celorlalți  creștini ai parohiei au pregătit o agapă frățească pentru toți participanții la acest ceas aniversar, de o importanță duhovnicească deosebită pentru comunitatea ortodoxă din Beliu, care din cele mai vechi timpuri a arătat o pietate aparte față de Sfântul Nicolae care a dat dovadă de adevărată iubire creștină față de Dumnezeu și față de aproapele, în special față de copiii nevoiași.

Prof. Zau Raul