În Duminica a XXVII-a după Rusalii, Biserica noastră a rânduit să se citească o pericopă evanghelică unde se relatează despre vindecarea sau tămăduirea unei femei gârbove.
Este importantă nu doar minunea în sine, ci și faptul că Mântuitorul a arătat prin aceasta puterea Sa, certându-i pe farisei care erau fățarnici declarându-se pe față garanți ai respectării legii, dar, în realitate, făcând din ea doar un formalism. Dumnezeu are în plan mântuirea omului și, pentru El, cel mai bun lucru este ca făptura Sa să fie dezlegată din legăturile celui rău, cum spune și Evanghelia de astăzi (în cazul de față, de optsprezece ani).
În această duminică, Chiriarhul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei a poposit în Parohia Secusigiu, din Protopopiatul Arad, împlinind prin aceasta, un soroc îndătinat, la împlinirea a șase luni de zile de la mutarea la cele veșnice a Domnului profesor Dr. Mircea-Remus Buta, cadru didactic al Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, la disciplina Muzică bisericească, corală și dirijat.
Totodată, Ierarhul a răspuns invitației Părintelui Paroh Horia Ștefan și familiei profesorului Mircea Buta, slujind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Alături de Înaltpreasfinția Sa, au mai slujit Pr. Lect. Dr. Paul-Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, cadru didactic și ucenic vrednic al domnului profesor Buta, Protos. Lect. Dr. Nicolae M. Tang, viețuitor la Mănăstirea Hodoș-Bodrog și profesor la instituția de învățământ superior amintită mai sus, Pr. Raul-Adrian Moț, de la Parohia Lipova, Pr. Paroh Horia Ștefan și Arhid. Claudiu Condurache.
La momentul cuvenit, Chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătura despre ,,Statura creștină” (cf. Luca 13, Ap. Efeseni 6) adică îndreptarea unei stări de nesănătate prin cultivarea virtuților. De pildă, pericopele zilei privesc echilibrul necesar, apostolul referindu-se la starea dreaptă, asemănată cu ținuta ostașului roman cu întreaga armură iar Sfânta Evanghelie istorisind vindecarea femeii gârbove. Se are în vedere totdeauna că orice slăbiciune trupească are consecințe ți în viața sufletească. Pentru aceasta este necesară prevenirea la vreme a oricărei deteriorări a stării trupești și sufletești prin îngrijirea cu pecetea virtuților, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul Mixt al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, condus de către domnul Bogdan Mureșan, formație corală pe care domnul profesor Mircea-Remus Buta a format-o, apoi a dirijat-o atâția ani și care, pentru el, constituia o „a doua casă”.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele paroh Horia Ștefan a fost hirotesit iconom-stavrofor pentru activitatea pastoral-misionară din parohie, iar acesta i-a mulțumit într-un mod special Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop pentru vizita pastoral-misionară pe care a efectuat-o în această zi.
După acest moment înălțător, Ierarhul, înconjurat de soborul preoților și diaconilor slujitori, a săvârșit rânduiala Parastasului de șase luni pentru cel plecat atât de devreme dintre noi, Profesorul Mircea-Remus Buta. În cuvântul rostit la acest moment, Chiriarhul a evocat meritele profesorului Mircea-Remus Buta, în viața socială și cea bisericească, pilduitoare după sfinții melozi pentru ucenici, cu precădere și membrii familiei, aparținători domeniului muzical. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a arătat meritul extraordinar pe care profesorul Mircea Buta l-a avut la păstrarea și promovarea tezaurului muzical eclesiastic din această parte de țară.
Repere biografice:
Profesorul Mircea Buta s-a născut în comuna Secusigiu, județul Arad, în data de 23 mai 1955.
Școala primară a făcut-o în localitatea natală, urmând gimnaziul și cursurile liceale în cadrul Liceului de muzică și Arte plastice din Arad. A absolvit cursurile Academiei de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Din 1991 devine cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, la catedra de Muzică bisericească și ritual și Ansamblu coral.
A publicat în domeniul muzical bisericesc 10 cărți de specialitate și o serie impresionantă de studii și articole de specialitate oferind astfel, literaturii muzicale o reala bază de documentare pe de-o parte, iar pe de altă parte, cântării de strană un adevărat florilegiu al muzicii ecleziale locale.
Arhid. Claudiu Condurache