Ziua Internațională a Voluntarilor este celebrată anual în data de 5 decembrie.
Sărbătoarea a fost înfiinţată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1985 pentru a evidenţia contribuţia importantă a acţiunilor de voluntariat în dezvoltarea societăţii, dar şi pentru a oferi exemple de urmat în acest sens.
În 2022, tema zilei este „Solidaritate prin voluntariat” şi subliniază că pentru viitorul planetei, locuitorii săi trebuie să acţioneze împreună. Nu este un moment în care să fie solitari, ci împreună, în solidaritate unul cu celălalt, se arată pe site-ul Programului ONU pentru voluntariat citat de Agerpres.
La nivel mondial există aproximativ un miliard de persoane care îşi dedică voluntar timpul, abilităţile şi pasiunea pentru a face lumea un loc mai bun
”Perspectiva creștină dă sens voluntariatului
Biserica Ortodoxă Română se bucură de un sprijin semnificativ de voluntariat mai ales în activitatea filantropică.
Un exemplu elocvent îl constituie voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului care desfăşoară activități diverse cu rezultate notabile. Dintre proiectele cele mai importante ale lor amintim: „Sănătate pentru Sate”, „Campania de preventive și educație pentru sănătate”, „Donează Sânge, Salvează o viață!” și donarea de aparatură medicală pentru spitale
Cu ocazia Galei voluntarilor „Tineri în Acțiune”, Patriarhul Daniel a spus că perspectiva creștină este cea care dă sens, cu adevărat, voluntariatului.
„Atunci când vorbim despre voluntariat, nu este suficient să ne raportăm doar la dispoziții, reguli și alte aspecte care sunt stipulate în diferite acte normative, abordare care, prin exacerbarea laturii juridice, poate duce la forme de activism social și ideologic, ci trebuie să avem în vedere, întâi de toate, dimensiunea profund umană pe care se fundamentează voluntariatul, ca act de relaționare și comuniune cu semenii. Din acest punct de vedere, perspectiva creștină este cea care dă sens, cu adevărat, voluntariatului”, a subliniat Preafericirea Sa.
„Astfel, în Biserică, activitățile de voluntariat sunt valorificate deplin, deoarece, pentru creștinul ortodox, demnitatea umană și dragostea față de aproapele reprezintă fundamentul cauzei particulare pentru care este săvârșit actul de voluntariat și acestea primează în fața actelor normative, fără ca acestea din urmă să fie neglijate”.
Vezi textul integral.
Foto credit: Raluca Emanuela Ene
https://basilica.ro/ziua-internationala-a-voluntarilor-perspectiva-crestina-da-sens-voluntariatului/