Spectacol de  Crăciun al copiilor Parohiilor Ortodoxe Române din Vladimirescu

În data de 23 decembrie 2022, la Casa Culturii din Vladimirescu, a avut loc spectacolul de Crăciun intitulat Calendarul obiceiurilor tradiționale românești de Crăciun, al celor două parohii ortodoxe din Vladimirescu, din inițiativa celor doi preoți parohi – ambii profesori titulari ai Seminarului Teologic Ortodox din Arad de mai bine de douăzeci de ani – pr. Codin Șimonca-Oprița și pr. Dacian-Emilian Nan.

Așa cum îi spune și titlul, spectacolul și-a propus să prezinte o cronologie a sărbătorilor românești, cu gesturile specifice și semnificațiile fiecăreia dintre ele. De la începutul Postului, trecând prin sărbătoarea Sfântului Andrei, marcând ziua Sfântului Nicolae prin constituirea cetei de flăcăi, până în ziua de Ajun, scenariul alcătuit de doamna preoteasă prof. dr. Diana Șimonca-Oprița și-a propus să marcheze punctele nodale ale Postului, precum și rostul acestora în contextul mai larg al sărbătorilor din timpul iernii. Coordonarea artistică a spectacolului a aparținut doamnelor preotese Camelia Nan și Diana Șimonca-Oprița.

Spectacolul a fost prezentat de Maria-Antonia Nan, iar invitații speciali ai serii au fost violonistul Ștefan Șimonca-Oprița, tânăra interpretă de muzică folclorică Emma Crihan, ansamblul „Florile Mureșului”, coregraf Adrian Balogh, precum și ansamblul „Zărandul”, maestru-coregraf Vasile Peri.

Spectacolul extraordinar s-a bucurat de un real succes, fiind apreciat de cei prezenți ca un eveniment cu mesaj ce ar trebui să se regăsească pe scenele țării și a fost sprijinit de Primăria Comunei Vladimirescu, prin intrevenția nemijlocită a domnului primar Mihai Mag.

Pr. Codin Șimonca-Oprița