Patriarhul României, Ziua Culturii Naţionale: Să fim recunoscători celor care au contribuit la dezvoltarea culturii poporului român

„Să fim recunoscători faţă de toate persoanele care au contribuit la dezvoltarea spiritualităţii şi culturii poporului român”, a îndemnat Patriarhul României de Ziua Culturii Naţionale.

Patriarhul Daniel a precizat, în cuvântul rostit în Paraclisul Sf. Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală, că Biserica a cultivat virtutea recunoştinţei faţă de Dumnezeu, faţă de sfinţi, dar această cultură a recunoştinţei se poate observa şi în cultul eroilor.

„Este bine să reamintim faptul că Biserica a cultivat, de‑a lungul istoriei, această virtute a recunoștinței, în primul rând față de Dumnezeu, prin Sfânta Euharistie, dar și față de mulțimea sfinților care s‑au rugat în această țară și au sfințit viața poporului prin rugăciunile, faptele şi virtuţile lor”.

„De aceea, cultura recunoștinței se vede în Euharistie mulţumind Preasfintei Treimi, dar și în cultul sfinţilor pe care îi pomenim în fiecare zi, şi, de asemenea, îi pomenim la Duminica Tuturor Sfinţilor”.

„Apoi, cultura recunoştinţei se vede şi în cultul eroilor care s-au jertfit pentru apărarea patriei, pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român”.

„Cultura recunoștinței se vede și în cinstirea generațiilor trecute și a marilor personalități care, de‑a lungul veacurilor, au fost învățători și luminători ai spiritualităţii şi culturii românești”.

Cultura recunoştinţei a fost adesea însoţită de o cultură a generozităţii, a subliniat Preafericirea Sa.

„De aceea, în această zi a culturii, trebuie să ne gândim şi la mulţimea binefăcătorilor, a celor care au zidit biserici, instituţii de cultură, de ştiinţă, de promovare a demnităţii româneşti în lume”.

„De asemenea, ne amintim de toţi cei care au fost harnici şi darnici, pentru că această cultură a generozităţii se bazează şi pe cultura hărniciei a celor care au fost harnici şi au dăruit din munca lor şi celor care aveau nevoie să fie ajutaţi la timpul oportun”.

„Această cultură a recunoştinţei şi a dărniciei sunt dominante în viaţa poporului român şi sunt izvorâte din Evanghelia iubirii milostive a lui Hristos”, a punctat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Vezi şiPatriarhul Daniel: Iisus Hristos ne arată că este drept şi demn ca omul să mulţumească pentru binefacerile primite

Foto credit: Basilica.ro