Duminică, 15 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, de către un sobor de preoți și diaconi.
Cuvântul de învățătură în cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de părintele eclesiarh Simion Mladin.
La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul arădean a oficiat Slujba Parastasului pentru poetul național Mihai Eminescu cu ocazia împlinirii a 173 de ani de la nașterea poetului și celebrării Zilei Culturii Naționale.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre contribuția Bisericii la prestigiul culturii naționale subliniind sfera termenilor cult și cultură, cu exemplificări din istoria Bisericii Ortodoxe Române care și-a împletit viața cu cea a poporului, menționând aportul personalităților, cu referire la luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu, ce constituie temeiul alegerii datei nașterii ca zi a culturii naționale, arătând totodată că fiecare fiu al patriei, prin educația sa, este îndatorat să contribuie la ceea ce înseamnă cultura neamului.
Protos. Iustin Popovici
***
Mihai Eminescu
Mihai Eminescu (1850-1889), poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, a fost considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
A fost activ în societatea Junimea şi a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.
Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902.
Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice în data de 15 iunie 1889. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române (sursa: basilica.ro)