Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 173 de ani de la nașterea poetului național, Mihai Eminescu, au fost sărbătorite în 15 ianuarie 2023, la Parohia Ortodoxă Română ,,Sfinții Trei Ierarhi’’ – Pecica I printr-un recital de cântece și de versuri: ,,Eminescu, vers de dor’’.
Tinerii din parohie, organizați și coordonați de părintele paroh Radu Kosztner, de părintele Gavra Pompiliu și de doamna preoteasă Gavra Amalia, au interpretat cântece pe versuri eminesciene și au recitat poezii, celebrând ,,omul deplin al culturii româneşti”, așa cum îl numea Constantin Noica pe Eminescu.
Chihaia Elis a prezentat acest moment cultural-artistic, arătând legătura lui Eminescu cu Biserica Ortodoxă, menționând că poetul a numit-o ,,mamă spirituală a poporului român’’, recunoscând astfel Bisericii Ortodoxe Române contribuția majoră la formarea și promovarea culturii neamului românesc. Permanent viu în memoria colectivă ca poet, Mihai Eminescu a surprins, în creația sa, pasiunea pentru istoria națională, lupta poporului român pentru libertate și pentru păstrarea identității naționale. Eminescu a fost cel care, având o conștiință națională, a promovat demnitatea românească în lume.
Ozoreanu Alessia, Muraru Paisia, Gavra Iustin au interpretat fragmente muzicale în acord cu tematica evenimentului. Țeposu David, Șeicaru Alexandru, Raicovici Cătălin, Spinare Răzvan, Kosztner Zian, Ozoreanu Cezar, Muraru Luca, Andriescu Damian, Velciev Ștefan, Popăț Lucian și Stan Nicholas au recitat fragmente din poeziile eminesciene.
La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat o slujbă de pomenire a poetului care a știut ce înseamnă să fii român, a celui care a purtat în suflet întreaga țară. El ne-a arătat ce înseamnă să iubim limba română, să o cunoaștem și să o cultivăm cu dedicare și cu respect, ea fiind cea care unește un neam.
La final, părintele paroh a mulţumit tuturor, menționând că se cuvine să fim recunoscători faţă de toți cei care au contribuit la păstrarea identității naționale și la promovarea valorilor culturii și a spiritualităţii poporului român. Iar pe cei care ne-au lăsat drept moștenire ,,un nume’’, avem datoria de a-i cinsti și de a veghea în a le respecta testamentul.
Ziua Culturii Naționale a României o poate sărbători și simți, așadar, fiecare român credincios.
Pr. Pompiliu Gavra
Parohia Pecica I