9 februarie, Ziua Limbii Elene: Unde se mai vorbește în afara Greciei

Ziua Limbii Elene, marcată anual în data de 9 februarie, a fost instituită în România în 2018 la inițiativa lui Dragoş Gabriel Zisopol, preşedinte şi deputat al Uniunii Elene din România.

Data a fost aleasă în amintirea poetului naţional al grecilor, Dionysios Solomos, mutat la cele veșnice în 9 februarie 1857. Din 2017, această dată a fost stabilită ca Ziua Mondială a Limbii Elene. Prima ediție a Zilei Limbii Elene în România a fost serbată în 2019.

Legea română prevede ca autoritățile centrale și locale să sprijine manifestările culturale dedicate zilei, iar Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune să difuzeze emisiuni despre aceste evenimente.

Greaca este limba oficială în Grecia şi în Cipru şi limbă a minorităților grecești din România, Albania, Armenia, Turcia, Italia, Ucraina sau Ungaria. De asemenea, greaca este una dintre cele 23 de limbi ale Uniunii Europene.

Se mai vorbește limba greacă în toate comunitățile diasporei grecești, din America de Nord și până în Australia.

Cuvinte din elină (greaca veche) sau din neogreacă există în toate limbile europene, în ivrit (ebraica modernă) sau în limbile influențate de marea cultură greacă.

Foto: Mark Petropoulos via Facebook

https://basilica.ro/9-februarie-ziua-limbii-elene-unde-se-mai-vorbeste-in-afara-greciei/