Părintele Agapie Corbu, starețul Schitului Bunavestire Almaș, a conferențiat la invitația ASCOR Arad

În seara zilei de joi, 23 februarie 2023, ASCOR Arad a organizat un eveniment cu o dublă semnificație teologică și duhovnicească, prilejuit de lansarea cărții Ucenicii lui Evagrie, Capete Filocalice, în traducerea părintelui Agapie Corbu și o conferință legată de această temă și intitulată Ucenicii lui Evagrie și învățăturile Patericului”, susținută de traducătorul acestei opere filocalice. Evenimentul s-a desfășurat în Sala festivă a Facultății de Teologie din Arad.

La eveniment au participat IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, o parte din membrii permanenței eparhiale, profesori și studenți ai Facultății de Teologie din Arad, preoți din Arhiepiscopia Aradului și din alte eparhii și un numeros public iubitor de scrieri filocalice și de cultură isihastă.

În deschidere, studentul Alexandru-Laurențiu Blaj, președintele ASCOR Arad, a urat un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți, după care a prezentat pe scurt desfășurarea acestui eveniment, mulțumind părintelui Agapie pentru acceptarea invitației de a-și prezenta una din traducerile sale, în cadrul ASCOR Arad, după care, a dat cuvântul Părintelui Protos. lect. dr. Nicolae Tang, care a făcut prezentarea cărții.

Preacuvioșia sa a subliniat următoarele: „Într-o prezentare grafică de mare rafinament, textul este redat juxtaliniar, în limba greacă – limba originală a textului – și limba română – limba în care s-a tradus. Este organizat în forma originală, adică sub formă de capete, în număr de 198, după modelul literaturii filocalice. Prezența notelor infrapaginale, care însoțesc textul, descoperă conexiunea acestuia cu Sfânta Scriptură și cu scrierile Sfinților Părinți. Notabil este și faptul că traducerea s-a realizat după textul critic grecesc editat de Paul Géhin, la editura pariziană „Le Cerf” (Paris, 2007). Teologia și cultura românească se bucură, în premieră, de această traducere, ținând cont și importanța textului și de valoarea traducerii. Volumul invită teologi și oameni de cultură, dar și iubitori de texte filocalice să exploreze valențele sale și să le valorifice în scrieri de natură teologică, culturală și duhovnicească. Este darul pe care traducătorul ni-l oferă prin acest volum”.

A urmat, apoi, conferința părintelui Agapie intitulatăUcenicii lui Evagrie și învățăturile Patericului”, în cadrul căreia conferențiarul a făcut o prezentare istorică, teologică și duhovnicească a istoriei monahismului egiptean și a bine-cunoscutei lucrări duhovnicești Patericul Egiptean, ca rod al părinților pustiei. Multiplele aspecte care au jalonat discursul conferențiarului s-au oprit asupra formării colecțiilor de Pateric, asupra structurii, asupra marilor teme cuprinse în această scriere duhovnicească, precum și asupra vieții sacramentale reflectată de apoftegmele patericale.

După prezentarea conferinței a avut loc o scurtă sesiune de alocuțiuni, primul care a luat cuvântul fiind IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Înaltpreasfinția Sa a felicitat traducătorul, elogiind în frumoase cuvinte întregul efort filologic și teologic depus în traducerile realizate până acum.

Evenimentul a fost organizat sub egida Arhiepiscopiei Aradului și în colaborarea cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.

Student Ștefan Muntean

Membru ASCOR Arad