Povești cu tâlc în Biserica Parohiei Variașu Mare

Iarna este anotimpul poveștilor… Din acest motiv, dar și pentru a ne reaminti ceea ce ne-au învățat ai noștri de mai demult, să spunem și să ascultăm povești, să ne minunăm de frumusețea vorbelor cu tâlc, să învățăm din pățaniile altora, iată, am adus Povestea și la Biserica Ortodoxă Variașu Mare.

„Povestea celor doi pinguini”, creată de Marcela Zaha, ilustrată de Cristina Zaha, corectată de Manuela Rodica Codrean, publicată la Editura Mirador, Arad, 2021, este o poveste numai bună de spus pe vreme cu vânt năpraznic, așa cum se întâmplă să mai fie prin părțile acestea ale lumii, o poveste cu pinguini ce locuiesc într-un iglu, undeva la Polul Sud…

Povestea pinguinilor noștri îndeamnă la meditație, îi face pe copii să înțeleagă că orice faptă are consecințe, îi convinge să aibă curajul de a fi sinceri, le face cunoștință cu Adevărul, Cinstea, Corectitudinea, Frumosul, Binele, Dragostea, prieteni de nădejde care îi învață să își cunoască emoțiile, să le exprime, să le gestioneze, la fel cum ne învață Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, prin pildele Sale.

În această duminică, povestea a fost spusă de Marcela Zaha și ilustrată, cu ajutorul păpușii Manuela Mică, de Manuela Rodica Codrean. Activitatea desfășurată i-a încântat pe copiii prezenți, care s-au împrietenit cu Manuela (Mică și Mare), cu Marcela, cu John și familia lui și, mai ales, cu cei doi pinguini, care (i-)au învățat: „Să furi nu este frumos. Să vorbești deschis cu părinții și să ceri ajutor este de folos!”

Deoarece copiilor li s-a părut că povestea s-a sfârșit prea repede, Manuela Mică i-a invitat să  asculte încă o poveste: „Povestea negustorului bogat…” Și aceasta i-a încântat pe micuții care l-au compătimit pe negustorul care a dorit ca tot ce atinge să se prefacă în aur, fiindcă, atunci când ți-e sete, un pahar cu apă face mai mult decât tot aurul din lume. Astfel, copiii din parohia noastră (și nu numai!) au învățat să fie recunoscători pentru lucrurile simple, dar esențiale vieții, să aprecieze tot ceea ce primesc, să fie generoși și buni.

Având în vedere bucuria copiilor de a asculta povești, promitem să repetăm această activitate, fiindcă, știm prea bine, „viața fiecărui om este o poveste.” Să ne-o scriem frumos, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Carina A. Baba