A început Luna pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”. Programul de la București

Luna pentru viață 2023 a început la București și în toată țara miercuri, 1 martie. În numeroase localități din România și Republica Moldova vor fi organizate activități de conștientizare pro-viață care vor culmina cu Marșul pentru viață. Tema manifestărilor din acest an: „Viitorul este pro-viață”.

La București, în Luna pentru viață organizează activități asociațiile Studenți pentru viață, România pentru viață, „Spune-mi o poveste pentru suflet” și Centrele ROUA (de sprijin în criza de sarcină).

Marșul pentru viață de la București și marșurile locale din celelalte orașe sunt programate pentru data de 25 martie, de Buna Vestire, când Mântuitorul Iisus Hristos se zămislește în pântecele Maicii Domnului. Aceasta arată valoarea inestimabilă a fiecărei vieți umane, create în conlucrare de Dumnezeu și de om.

Marșul pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață” este organizat în Capitală de Asociația „Studenți pentru viață” București și Asociația „România pentru viață” și se va desfășura începând cu ora 12:00, pe traseul Parcul Unirii – Parcul Tineretului.

Luna pentru viațăLuna pe 2023 la București

 1. Miercuri, 1 martie: Start „Leapșa pentru viață online”. Utilizatorii rețelelor de socializare sunt invitați să posteze clipuri video cu răspunsul lor la întrebarea „Ce înseamnă pentru tine un viitor pro-viață?”, folosind hashtag-urile #mpv2023 și #viitorulesteproviață.
 2. Miercuri, 1 martie: Lansarea concursului de creație „Spune-mi o poveste pentru suflet”– pentru copii, adolescenți și adulți: „Mama este începutul vieții, noi suntem continuarea ei” (1-30 martie).
 3. Joi, 2 martie: Campania online „Și inima mea bate pentru o nouă viață”– Susținătorii campaniei sunt invitați să posteze o fotografie cu mâinile ținute în formă de inimă folosind hashtag-urile #siinimameabatepentruonouaviata #mpv2023 și #viitorulesteproviață.
 4. Vineri, 3 martie, ora 16:00: Atelier de tricouri pro-viață– Adolescenții și tinerii își vor desena propriul tricou pro-viață pe care îl pot purta la Marșul pentru viață – Centrul de consiliere „Sfânta Alexandra Împărăteasa” (Calea Victoriei 155, Tronson 5, Etaj 2).
 5. Vineri, 3 martie, ora 18:00: Webinariile ROUA – „ABC-ul dezvoltării sarcinii”– Dr. Eliza-Maria Cloțea, medic rezident obstetrică-ginecologie, online. Înscriere la: https://forms.gle/yuurQD8DkqykqAdcA.
 6. Vineri, 3 martie, orele 18:00-19:30:Formare pentru povestitori pro-viață, susținută de Asociația Spune-mi o poveste pentru suflet, Zoom. Înscriere la: .
 7. Sâmbătă, 4 martie: Ziua Națională a Tricourilor Pro-viață– Adolescenții și tinerii sunt invitați să printeze sau să picteze un tricou cu un mesaj pro-viață, să se fotografieze cu tricoul și să posteze fotografia pe rețelele de socializare împreună cu hashtag-ul #tricouproviata.
 8. Miercuri, 8 martie: „Flori pentru mămici”– Voluntarii pro-viață oferă flori femeilor însărcinate și mamelor aflate la o maternitate sau în găzduirea unui centru maternal. Florile sunt însoțite de mesajul „Mamă, îți mulțumesc că m-ai născut!” – Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.
 9. Miercuri, 8 martie: Campania online „Mamă, îți mulțumesc că m-ai născut”– Susținătorii campaniei sunt invitați să-și posteze la fotografia de profil pancarta cu anul în care s-au născut și mesajul „Mamă, îți mulțumesc că m-ai născut”. Pancartele pot fi descărcate de la acest link: http://www.marsulpentruviata.ro/resurse/pancarte/.
 10. Vineri, 10 martie, ora 18:00: Webinariile ROUA – „Îngrijirea nou-născutului și problemele care pot apărea în primul an de viață”, Dr. Alexandru Voropanov, medic specialist pneumologie pediatrică. Live pe https://www.facebook.com/centreleroua.
 11. Vineri, 10 martie, ora 19:00: Proiecția filmului pro-viață „Unplanned”– Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
 12. Sâmbătă, 11 martie, ora 10:30: Atelier de povești „Spune-mi o poveste pentru suflet”cu Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”. Centrul de consiliere „Sfânta Alexandra Împărăteasa” (Calea Victoriei 155, Tronson 5, Etaj 2).
 13. Miercuri, 15 martie, ora 18:00: Webinariile ROUA – „Depresia post-natală. De ce, cum, când și unde cer ajutor?”, Bogdana Fati, psiholog Centrele ROUA. Live pe https://www.facebook.com/centreleroua.
 14. Vineri, 17 martie, ora 16:00: Atelier de pancarte pro-viață– Liceenii și studenții își vor desena propria pancartă pro-viață pe care o pot purta la Marșul pentru viață din localitatea lor sau pe care o pot fotografia și, apoi, o pot distribui pe rețelele de socializare împreună cu hashtag-ul #pancartaproviata. Centrul de consiliere „Sfânta Alexandra Împărăteasa” (Calea Victoriei 155, Tronson 5, Etaj 2).16. Vineri, 17 martie și Sâmbătă, 18 martie: Conferința Națională a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate, Ediția a VII-a / Primăvară 2023, online. Temă: Intervenția în echipa multidisciplinară în sprijinirea femeilor însărcinate: manager de caz, asistent social, psiholog, psihoterapeut, coach.
 15. Sâmbătă, 18 martie, orele 9:00 – 13:00: Crosul pentru viață– Eveniment caritabil organizat cu scopul de a promova viața prin alergare. Crosul pentru viață include Crosul familiei (3 km) și Crosul copiilor – Parcul „Alexandru Ioan Cuza”.
 16. Duminică, 19 martie: Atelier de povești pro-viațăsusținut de doamnele preotese și de voluntarii Asociației „Spune-mi o poveste pentru suflet” în parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Comuna Poienarii Burchii, jud. Prahova.
 17. Duminică, 19 martie: Atelier de povești pro-viațăsusținut de doamnele preotese și de voluntarii Asociației „Spune-mi o poveste pentru suflet” în parohia Sfantul Ștefan – “Cuibul cu barză”.
 18. Marți, 21 martie, ora 18:00: Webinariile ROUA: „Cum pot adopta un copil în România?”, Veronica Tuțu, asistent social Centrele ROUA. Live pe https://www.facebook.com/centreleroua.
 19. Marți, 22 martie, ora 10:00: Întâlnirea mamelor de la Centrele ROUA.
 20. Miercuri, 22 martie: Lansare de carte pro-viață „Pițigoiul”de Veronica Iani și Dr. Eliza-Maria Cloțea la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, sediul din Bd. Ficusului nr. 38 A, Sector 1.
 21. Vineri, 24 martie: Lansare de carte pro-viață „Pițigoiul”de Veronica Iani și Dr. Eliza-Maria Cloțea la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, sediul din Str. Zborului nr. 7-9, Sector 3.
 22. Sâmbătă, 25 martie: Marșul pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”– Sâmbătă, 25 martie, ora 12:00, pe traseul Parcul Unirii – Parcul Tineretului. Marșul se va încheia cu concertul „Live for life”, susținut de Iustina Irimia Cenușă.

Organizatorii locali din România și Republica Moldova sunt independenți unii de alții. Fiecare își asumă responsabilitatea atât pentru activitățile organizate în Luna pentru viață, cât și pentru mesajul transmis în cadrul acestora.

Dacă vrei să organizezi Marșul pentru viață 2023 sau o activitate în Luna pentru viață 2023, trimite un email la contact@marsulpentruviata.ro sau sună la 0751.859.467. Vei primi kitul de organizare și vei înscrie localitatea ta pe harta Lunii pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”.

Vezi și:

Foto credit: Wincero

https://basilica.ro/a-inceput-luna-pentru-viata-2023-viitorul-este-pro-viata-programul-de-la-bucuresti/