Hramul capelei din Centrul de Formare și Specializare a Ofițerilor de Penitenciare Arad. Pomenirea luptătorilor anticomuniști

Ziua de 9 martie, zi de pomenire în calendarul ortodox a celor 40 de Mucenici din Sevastia, este și Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, a celor ce au luptat, cel mai adesea până la moarte, îndurând suferințe inimaginabile în închisorile comuniste de exterminare, împotriva instaurării în România a unui regim politic totalitar şi ateu.

Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști în Ziua Sfinților 40 de Mucenici a fost fixată de Parlamentul României în 2011, prin legea 247/05.12.2011.

Preotul capelan al Penitenciarului Arad a oficiat Rugăciunea de dimineață  și  Slujba Ceasurilor în Paraclisul din incinta Centrului de Formare și Specializare a Ofițerilor de Penitenciare Arad.  La final s-a oficiat slujba de pomenire în semn de neuitare şi recunoştinţă, pentru odihna sufletelor celor ce au murit iubindu-și țara și poporul greu încercate, rămânând statornici în credința creștină ortodoxă, credință pe care regimul comunist a încercat să o smulgă sistematic și brutal din sufletele românilor.

La slujba oficiată de preotul capelan Vlad ONEȚ, a participat domnul inspector de poliție penitenciară Sergiu-Ciprian MARTON – Coordonator al Secției Arad din cadrul Școlii Naționale de pregătire a Agenților de Penitenciare Tg. Ocna, împreună cu profesorii și elevii din noul ciclu de învățământ.

În cuvântul de învățătură, preotul capelan a vorbit despre perioada Postului Mare în care ne aflăm, o perioadă  a pocăinței și a postirii mai aspre, conform rânduielii liturgice, îndemnându-i pe elevi să călătorească spre Înviere, pe calea Postului și a Rugăciunii, privind această călătorie a omului căzut din pricina nepostirii și a nesocotinței poruncii dumnezeiești de a posti în Grădina Raiului, mai mult ca pe o datorie și nu ca pe o obligație față de Hristos Cel răstignit și înviat.

Preot capelan de poliție penitenciară

Vlad Oneț

Șef serviciu educație-Penitenciarul Arad