Ziua națională a Greciei: 202 ani de la câștigarea independenței

Pe 25 martie se împlinesc 202 ani de la momentul când Grecia a ieșit de sub influența Imperiului Otoman. Ziua se suprapune cu cinstirea Bunei Vestiri prin care Maica Domnului primește vestea nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. 

În 1821, după aproape 400 de ani de dominaţie otomană, grecii au declanşat o revoluţie care, cu sprijinul simpatizanţilor din ţări ca Anglia, Franţa şi Rusia, a dus la câştigarea independenţei în 1832.

Între greci și români există o strânsă legătură prin prisma poporului creștin ortodox majoritar din ambele țări.

Românii cinstesc cu evlavie mai mulți sfinți din poporul grec, însă și invers, cum este cazul Sfântului Antipa de la Calapodești, cinstit de greci.

Sfinți greci cinstiți de poporul român

Unul dintre cei mai cunoscuți Sfinți greci cinstit de poporul român este Sfântul Nectarie care s-a născut în data de 1 octombrie 1846 în Silivria, un orășel situat în provincia Tracia din nordul Greciei, pe malul mării Marmara.

Sfântul Nectarie a adormit în Domnul în data de 8 noiembrie 1920 și fost înmormântat în mănăstirea „Sfânta Treime” din Eghina, fiind canonizat de Patriarhia Ecumenică în 1961, cu 9 noiembrie ca dată de prăznuire.

Un fragment din moaştele sfântului se află la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, unde mii de pelerini vin să îi ceară ajutorul în lupta lor cu cancerul.

Un alt sfânt grec iubit de poporul român este Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir care a trăit în vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu (284-311) şi era fiul conducătorului cetăţii Tesalonicului.

De asemenea, Sfântul Efrem cel Nou este cinstit de români. El s-a născut la 14 septembrie 1384, în ziua praznicului Înălţării Sfintei Cruci, în cetatea Trikala din Grecia, primind la botez numele de Constantin.

În calendarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Mucenic Efrem cel Nou a fost trecut cu ziua de prăznuire la 5 mai prin hotărârea ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 22 mai 2014.

Foto credit: pixabay.com


Citește și: Ziua Independenței Greciei: Sfinți din Elada cinstiți cu mare evlavie de poporul român

Ziua națională a Greciei: 202 ani de la câștigarea independenței