Cerc misionar în Parohia Groșii Noi

În Duminica a treia după Paști, a Mironosițelor, a avut loc o nouă întrunire a preoților din Cercul pastoral-misionar Bârzava, coordonați fiind, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de Prea Cucernicul  Părinte Viorel Iute.

Parohia Ortodoxă Groșii Noi a fost gazda acestei întruniri, păstorită de către Prea Cucernicul Părinte Florin Florea, slujba fiind săvârșită în biserica parohială cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, oficiindu-se începând cu orele 16:00, Taina Sfântului Maslu de obște, împlinindu-se astfel o tradiție veche din această parohie, potrivit căreia în fiecare an, în cea mai apropiată Duminică de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, să se săvârșească această Sfântă Taină, pentru întărirea credincioșilor.

Soborul preoților slujitori s-a constituit după cum urmează: Pr. coordonator Viorel Iute- Parohia Conop; Pr. Bândea Gheorghe –  Parohia Bârzava; Pr. Constantin Petru– Parohia Lalășinţ; Pr. Bachiș Mihai- Parohia Baia cu filia Slatina; Pr. Cosmin Corîci-Parohia Otvoș; Pr. Matei Florin- Parohia Bata; Pr. Cora Gheorghe-Parohia Milova și Pr. Lulaș Dan – Parohia-Căpruţa.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Pr. Lulaș Dan, cu tema Fenomenul de îmbătrânire a populației – o provocare pentru pastorație.

Fenomenul îmbătrânirii populației este nu numai o temă socială care trebuie să preocupe Guvernul unui stat, ci și o provocare pastorală și misionară pentru Biserică. Acțiunile sale sociale, filantropice, duhovnicești și spirituale completează semnificativ abordarea holistică a problemelor celor ajunși la senectute.

Realitatea arată că în cazul vârstnicilor și al bolilor lor grave, nevoia de asistență duhovnicească și spirituală crește. Frica de moarte, teama de pedeapsa divină, dorința de mântuire sau de a găsi sensul vindecării îi apropie și-i conectează pe oameni mai profund la divinitate. Atenția mai mare îndreptată către Dumnezeu sporește calitatea vieții, a sănătății mintale, reduce simptomele depresive, anxietatea, comportamentele suicidare etc. În acest segment sensibil al existenței bătrânilor suferinzi, când tratamentele medicale își dovedesc limitele, dobândește sens și valoare lucrarea Bisericii, prin slujitorii ei.

Preotul paroh a mulțumit în încheiere preoţilor şi credincioşilor prezenţi la săvârșirea acestei sfinte Taine.

Pr. Florin Florea