Ierarhii arădeni au săvârșit Denia celor 12 Evanghelii

În Sfânta și Marea Joi, Ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, au fost prezenți în mijlocul credincioșilor arădeni pentru a săvârși Denia celor 12 Evanghelii.

Astfel, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârșit această Denie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a slujit în Catedrala Veche a Aradului.

Cei doi ierarhi au rostit la finalul Deniei cuvinte de învățătură în care au vorbit despre însemnătatea acestor Denii din Săptămâna Mare, cu istorisirile evanghelice și învățătura Bisericii despre jertfa mântuitoare.

În toate bisericile din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului, s-a săvârșit în această seară, slujba Deniei celor 12 Evanghelii.

Scurtă explicaţie liturgică a Deniei celor 12 Evanghelii

Pericopele evanghelice în număr de 12 ale acestei slujbe alcătuiesc un tablou complet al Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe Cruce.

În timpul Antifonului al XV-lea de la Denia celor 12 Evanghelii, în dangătul clopotului, a fost adusă din Sfântul Altar în mijlocul bisericii Sfânta Cruce pe care este pictată răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos.

Conform Sinaxarului citit la această slujbă, în Sfânta și Marea zi Vineri se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și înainte de toate Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El.

Protos. Dr. Iustin Popovici