Învierea Domnului sărbătorită la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a jertfit pentru neamul omenesc și a înviat din morți.
Praznicul a început la Catedrala Arhiepiscopală din Arad cu slujba Învierii, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei, Arhiepiscop al Aradului, împreună cu slujitorii sfintei catedrale, la miezul nopții.
În bătaia clopotelor și cu sunete de toacă, chemând creștinii la rugăciune și la exclamarea bucuriei praznicale a Învierii, Chiriarhul însoțit de soborul slujitor și de mulțime mare de credincioși, au înconjurat Catedrala, iar mai apoi în fața locașului de cult au cântat troparul ,,Hristos a înviat” precum și celelalte rânduieli ale slujbei Utreniei Învierii sau ale Slujbei Învierii, cum mai este numită. La momentul cuvenit, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a rostit un bogat și frumos cuvânt de învățătură, ziditor, care face referire la perioada pascală ca și modalitatea pe care Dumnezeu a ales-o ca să împace pe om cu El. Un aspect important este și Sfânta Lumină din cetatea Ierusalimului, din locul unde Hristos a înviat, ca pe o mărturie și o încredințare că Învierea s-a petrecut istoric, deci real, și ea se perpetuează mereu în sufletul nostru.
În ziua Praznicului, dimineața, Chiriarhul a slujit Sfânta Liturghie la Catedrală, alături de un sobor format din preoții și diaconii Catedralei Arhiepiscopale.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Corala Mixtă a Catedralei Arhiepiscopale, condusă cu multă măiestrie de către Părintele Diacon Laviniu Morariu.
În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre dimensiunea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos și despre omul îndumnezeit prin înfrângerea morții de catre Dumnezeu-Omul, Cel jertfit pentru noi. Cuvântul care este pecetea Învierii este ,,bucuria” adică ceea ce a rostit Hristos Însuși. Și patristic, Sfântul Ioan Gură de Aur arată că Învierea Domnului este temeiul credinței noastre.
La ceas de seară, Chiriarhul a slujit Vecernia Învierii denumită ,,Slujba celei de-a doua Învieri” tot la Catedrala Arhiepiscopală din Arad.
În cadrul slujbei, s-a dat citire Pastoralei pascale, de către Părintele Diacon Daniel Cociuba, slujitor al Catedralei.

Arhid. Claudiu Condurache