Proiect educațional și social finalizat la Lipova

„Împreună pe calea Învierii” este denumirea proiectului început în urmă cu patru săptămâni în Parohia Lipova din Protopopiatul Lipova. Proiectul, inițiat în parteneriat cu Muzeul Orașului Lipova, Clubul Copiilor Lipova și D.G.A.S.P.C. Arad – C.C.T.F. Lipova, a adunat peste șaptezeci de copii de diferite vârste din grădinițele, școlile și Casele de Tip Familial din Lipova și împrejurimi pentru a parcurge împreună această cale a Postului Mare spre minunata sărbătoare a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Copii s-au bucurat să poată fi mesageri ai Învierii Domnului prin creațiile lor minunate, cei mici fiind dibaci creatori de felicitări pascale și ornamente potrivite acestei perioade. Cei mai mari au realizat cu această ocazie tablouri și icoane pe sticlă, punându-și în valoare talentul și realizând astfel peste cincizeci de exponate.

Atelierele de creație, pentru cei mai mici dintre participanți, s-au desfășurat la Muzeul Orașului Lipova sub atenta îndrumare a doamnei muzeograf Corina Dubeștean și cu sprijinul doamnelor Lidia Gabrian și Dana Ciobanu din partea C.C.T.F. Lipova și a doamnelor profesoare pentru învățământul preșcolar Landiana Suceava, Adina Sas și Carla Zsok din partea Grădiniței PN1 Lipova. Micii participanți s-au întrecut, care mai de care, să realizeze frumoase felicitări cu ocazia Sfintelor Paști, precum și decorațiuni care să împodobească cât mai frumos mesele și casele tuturora.

Cei mai mari au ales să realizeze picturi pe sticlă, icoane și tablouri, toate având ca inspirație această minunată sărbătoare a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ei au fost îndrumați și ajutați de doamnele Camelia Iordache și Alexandra Vlad din partea Clubului Copiilor Lipova, acolo unde s-a desfășurat atelierul de pictură.

La finalul proiectului, în ziua de Sâmbătă 07 Aprilie 2023, la Muzeul Orașului Lipova s-a organizat vernisajul expoziției din cadrul acestui proiect, expoziție în cadrul căreia s-au expus toate lucrările realizate de copii, pentru a putea fi admirate de publicul larg. În deschiderea vernisajului cei prezenți au putut asculta un recital muzical al corului „Doina” al Parohiei Ortodoxe Române Lipova care au prezentat câteva pricesne din perioada Triodului care au fost primite de cei prezenți cu lacrimi în ochi și cu ropote de aplauze. La finalul vernisajului toți participanții la proiect au primit Diplome de Participare precum și un mic „cadou dulce” donat cu amabilitate de către Asociația Caritas din Lipova care a dorit să sprijine această inițiativă adăugând un strop de bucurie pe fețele celor mici.

Proiectul acesta precum și expoziția în sine a avut însă și un aspect practic. Având în vedere că acest an este Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română, toate lucrările realizate de copii au fost disponibile spre vânzare, fondurile rezultate în urma vânzării lor fiind folosite pentru dotarea unui Centru de Zi pentru Vârstnici ce va face parte din Centrul Social-Educațional ce va fi deschis în acest an pe lângă Parohia Ortodoxă Română Lipova.

Iată că cei mici au pus în practică îndemnurile Mântuitorului nostru Iisus Hristos și au dăruit din priceperea, sârguința și sufletul lor o mică parte pentru ca cei de vârsta bunicilor lor să poată pe viitor să se bucure de un spațiu amenajat corespunzător unde să se întâlnească și să depene amintiri frumoase.

Pr. Raul Moț