Ziua educaţiei financiare

Ziua educaţiei financiare este marcată în 11 aprilie. Aceasta este a doua ediţie de la promulgarea legii.

Legea a fost iniţiată în 2022 de parlamentarul PNL George Tuţă şi semnată de alţi 50 de parlamentari de la mai multe partide politice, după care a fost adoptată de deputaţi, ulterior promulgată de Preşedintele României.

Parlamentul României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Institutul de Studii Financiare, precum şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice, în domeniul educaţiei financiare, dedicate acestei zile.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a salutat anul trecut adoptarea legii, arătând că România are nevoie de creșterea gradului de cuprindere a educației financiare atât la nivelul publicului larg, cât și la nivelul elevilor și studenților, pentru că doar așa vom putea avea piețe financiare dezvoltate și consumatori bine informați, care să ia decizii financiare în deplină cunoștință de cauză.

Studiile internaționale arată că românii se află încă pe ultimul loc la educație financiară în Uniunea Europeană.

O temă conexă Zilei educaţiei financiare este securitatea cibernetică.

„Infractorii cibernetici folosesc anumiți stimuli emoționali pentru a determina potențiala victimă să facă o acțiune pripită, precum accesarea unui link sau descărcarea unui atașament – panicarea sau premierea utilizatorului pentru a-l face mai puțin atent în procesul de luare a deciziei. În ciuda diversificării metodelor de atac, protecția datelor în mediul online a rămas la fel de simplă, dacă suntem vigilenți și ne formăm o serie de reflexe de securitate online, la fel cum le-am dobândit în viața reală”, a explicat Mihai Rotariu, Manager Direcția Comunicare, Marketing și Media al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

„Așa cum ne asigurăm înainte să traversăm strada, la fel trebuie să abordăm situațiile în care primim link-uri sau atașamente. Le verificăm în prealabil cu o soluție de securitate, înainte de click. Nu suntem siguri că ar fi trebuit să primim un anumit mesaj sau mail de la un prieten, autoritate sau companie privată? Înainte de a face orice acțiune, verificăm transmiterea acelei informații cu expeditorul, pe un canal de comunicare alternativ”, a mai precizat Mihai Rotariu.

Foto credit: pexels.com

https://basilica.ro/ziua-educatiei-financiare/