PS Emilian Crișanul a slujit la Hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș

Fiind episcop la Caransebeș, primul patriarh al României, Miron Cristea, și-a dorit o catedrală episcopală în acest municipiu.  Piatra de temelie a fost pusă după mulți ani la data de 27 octombrie 1996. În 12 septembrie 2010, această istorică eparhie fiind arhipăstorită de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, noua catedrală a fost sfinţită de către Părintele Patriarh Daniel.

Hramul principal al acestui sfânt locaș este „Învierea Domnului” și în fiecare an se sărbătorește în mod festiv la duminica Tomii. Și anul acesta, la hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș, au oficiat Sfânta Liturghie 10 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi, printre care autorități centrale, județene și locale și a altor oficialități civile și militare, precum și copii şi tineri îmbrăcați în port popular.

După ce au mers în procesiune de la Centrul Eparhial până la Catedrala Episcopală, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Ieronim, Episcopul Daciei Felix, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

„Am făcut o tradiție din această participare pentru că Preasfințitul Lucian vine la Peștera Sfântului Andrei și facem un arc de la Mare în Banatul de Munte. Și anul acesta credincioșii au fost în număr mare la această sărbătoare, încât catedrala n-a fost destul de încăpătoare pentru cei ce au venit și anul acesta să soarbă Liturghia și cuvintele de învățătură. Dorim ierarhului de aici, Preasfințitului Lucian, care este atât de gospodar, să zidească sufletele credincioșilor pe mai departe, să țină Ortodoxia aprinsă și să-i aducă pe toți la lumina Învierii lui Hristos”, a afirmat ÎPS Teodosie.

Sfânta Liturghie a fost împodobită prin răspunsurile liturgice date de Corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele profesor Petru Paica.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Ieronim, Episcopul Daciei Felix, care a vorbit despre primele cuvintele ale Mântuitorului spuse Apostolilor după învierea Sa. „«Pace vouă» este mărturisirea împărăției păcii. Domnul nostru Iisus Hristos este cu adevărat pacea cea adevărată, El a restabilit pacea între omenire și Dumnezeu, El a dărâmat peretele despărțitor care era între om și Dumnezeu. Această pace nu este ca pacea dintre oameni ce reprezintă tratate, înțelegeri, ci este pacea cea desăvârșită care vine de sus și ne oferă ordinea cea dumnezeiască a revelației și evangheliei ce aduc în lume liniște, bună înțelegere și armonie. Această pace este egală pentru toți, nu defavorizează pe nimeni. Domnul nostru Iisus Hristos o împărtășește cu maximă dragoste, iar noi suntem datori s-o absorbim și s-o practicăm, renunțând la orice fel de conflict și găsind cele mai bune soluții pentru o conviețuire armonioasă”, a subliniat Preasfințitul Ieronim.

După Sfânta Liturghie în fața Catedralei a avut loc și un moment artistic de promovare a folclorului tradițional bănățean, oferit de formaţii de dansatori şi tineri care au prezentat portul și dansul popular din Banatul de Munte.

„În fiecare an la duminica Sfântului Apostol Toma, Episcopia Caransebeșului este într-o mare sărbătoare. Credincioșii noștri au venit din toate zonele Banatului Montan la hramul Catedralei Episcopale, un vis împlinit al înaintașilor noștri. Tuturor oaspeților le mulțumim pentru bunăvoința de care au dat dovadă și în acest an și îi rugăm ca pe mai departe în duminica Tomii să vină aici, să coliturghisim, să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului și să-i mulțumim Preasfintei Treimi pentru toate. Îl rugăm pe Sfântul Apostol Toma să mijlocească pentru noi înaintea Mântuitorului Hristos și să ne ajute ca de fiecare dată și noi să exclamăm împreună cu el «Domnul meu și Dumnezeul meu». De asemenea, astăzi în 23 aprilie, îl rugăm pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să ne ajute și nouă să fim și să rămânem purtători de biruință, să luptăm lupta cea bună, să săvârșim cu bine călătoria acestei vieți și să păzim până la suflarea noastră cea mai de pe urmă credința sfântă și dreaptă și să ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului din Apocalipsă: «Fii credincios până la moarte și-ți voi da cununa vieții»”, a spus Preasfințitul Lucian la final.

Odată cu sărbătorirea hramului a debutat și ediția a XVI-a  a Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului, dedicată „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”.

Sursa:https://www.episcopiacaransebesului.ro/promo/2023/04/hramul-catedralei-episcopale-din-caransebes-3/