Duminica Sf. Ap. Toma și ziua prăznuirii Sf. M. Mc. Gheorghe – zi de sărbătoare în Parohia Vladimirescu I

Duminica aceasta – a încredințării Învierii Domnului în conștiința Sfântului Apostol Toma, precum și a bucuriei biruinței Sf. M. Mc. Gheorghe – a fost prilej deosebit de bucurie, prin  prezența Înaltpreasfinției Sale dr. Timotei, Arhiepiscop al Aradului, precum și a Domniei Sale conf. univ. dr. Vasile Timiș, Ministru Secretar de Stat, Inspector General în Ministerul Educației, la Sfânta Liturghie săvârșită în Parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” – Vladimirescu I.

Zi de „prăznuire a înnoirii Învierii lui Hristos” (Sinaxarul zilei, Penticostar), a doua Duminică după Paști a însemnat, pentru credincioșii parohiei „Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” – Vladimirescu I, un moment de înălțare spirituală deosebită. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu al Aradului, însoțit de Domnul conf. univ. dr. Vasile Timiș, Ministru Secretar de Stat, Inspector General în Ministerul Educației, au fost întâmpinați în dimineața zilei de credincioșii parohiei, în frunte cu un sobor de preoți, din care au făcut parte Preaonoratul Părinte arhid. Iov Orădan, fost administrator protopopesc al Aradului și Preacucernicii Părinți Gheorghe Mance (preot pensionar) și prof. Codin Șimonca-Oprița, paroh. Au fost prezenți, de asemenea, dl. Consilier Județean Ioan Crișan, fost primar al comunei, alături de dl. Mihai Mag, actualul primar, ambii fiind credincioși prezenți la toate slujbele bisericii din Vladimirescu, în mod constant.

În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul rânduit, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, menționând importanța Arhiepiscopiei Aradului în istoria Bisericii noastre, importanță validată și prin alegerea de către forurile decidente a Aradului drept loc de desfășurare a etapei naționale a Olimpiadei de Religie pentru clasele de liceu. Domnul prof. dr. Vasile Timiș a susținut în continuare o emoționantă cateheză, legată de confirmarea credinței celor care au îndoieli, prilejuită de încredințarea Sfântului Apostol Toma de realitatea Învierii Domnului, dar și de imperativul uciderii „balaurilor” lăuntrici, care ne încearcă pe care fiecare dintre noi, cu perseverență și curaj, asemenea pildei și dimpreună cu ajutorul primit de la Sf. M. Mc. Gheorghe.

La încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh, profesor titular la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, a mulțumit înalților oaspeți atât pentru onoarea de a-i avea în mijlocul parohienilor, cât și pentru premierea deosebită care a avut loc în ziua precedentă la Palatul Cultural din Arad, în cadrul căreia a fost evidențiat în mod excepțional rezultatul elevului Voicu Popa, coordonat de pr. prof. Codin Șimonca-Oprița, care a obținut Premiul I la etapa națională a Olimpidei pentru Seminariile Teologice Ortodoxe din România, cu nota 10.

După miruirea credincioșilor, Înaltpreasfinița Sa a săvârșit parastasul de patruzeci de zile de la mutarea la cele veșnice a bunului credincios al parohiei, Teodor Borteș, din a cărui familie au răsărit fii și fiice cu înalte responsabilități publice și eclesiale.

Pr. prof. Codin Șimonca-Oprița